LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Ivanom Burazinom

„Split je prepoznat kao informatički centar zahvaljujući Shift konferenciji“

Shift konferencija dovodi svjetski poznate IT stručnjake u Split koji će govoriti o najnovijim trendovima i tehnologijama. Što nas novo očekuje ove godine, otkrio nam je organizator konferencije Ivan Burazin.

Shift konferencija dovodi svjetski poznate IT stručnjake u Split koji će govoriti o najnovijim trendovima i tehnologijama. Što nas novo očekuje ove godine, otkrio nam je organizator konferencije Ivan Burazin.

Najveća informatička konferencija u jugoistočnoj Europi, Shift konferencija, održava se 1. i 2. lipnja u Splitu. Mjesto događanja je Hrvatsko narodno kazalište, u kojem se očekuje više od 1500 posjetitelja. Za organizaciju cijelog događaja zaslužan je Codeanywhere, jedan od najuspješnijih hrvatskih startupa. Riječ je o tvrtki koji razvija cloud rješenja za programiranje u hodu, kojima omogućava programerima razmjenu datoteka, mapa i kompletnih razvojnih okruženja u realnom vremenu. Ususret ovogodišnjoj Shift konferenciji donosimo vam intervju s jednim od osnivača Codeanywherea te organizatorom Shift konferencije, Ivanom Burazinom.

Čime se bavite kad ne radite na organizaciji konferencije?

Posao od kojega živim je Codeanywhere, aplikacija za programiranje “u oblaku”. Tvrtka s već nekoliko lokalnih i inozemnih kapitalnih investicija ured, osim u Splitu, ima i u centru svjetske IT industrije – gradu Palo Altu u Kaliforniji.

Kako ste došli na ideju organiziranja ovakvog događaja?

Kad sam pokrenuo Codeanywhere, mnogo sam putovao po svijetu kako bih prezentirao svoj proizvod na raznim konferencijama i poslušao govornike iz najuspješnijih kompanija. Poželjeli smo sve dovesti u Split kako bi naš grad postao mjesto susreta IT profesionalaca, tvrtki, domaćih i stranih institucija, predstavnika investicijskih fondova, studenata i medija. Ljudi koje dovodimo na Shift stručnjaci su iz najvećih IT tvrtki u svijetu poput Facebooka, Microsofta, Skypea, Twitcha, GitHuba, Herokua, BitBucketa, DigitalOceana i mnogih drugih. Shift je odlična prilika studentima za upoznavanje s radom velikih tvrtki i ostvarivanje poslovnih kontakata. Do ulaznica nije problem doći; prodaju se, ali i dijele. Također, imamo i specijalne popuste za studente.

Kome je bio prvenstveno namijenjen?

Shift sam pokrenuo s ciljem da pružim studentima i ostalim mladim inovatorima platformu za prezentaciju ideja, proizvoda i pokrenutih startup tvrtki. Međutim, od prošle smo godine odlučili konferenciju više približiti programerima. U našem je gradu otvoren priličan broj programerskih firmi, čijim je djelatnicima ovakva manifestacija potrebna.

S obzirom na to da ste prvenstveno developerska tj. startup konferencija, zašto se koncept predavanja uglavnom bavi motiviranjem i success pričama?

Kao što sam spomenuo, već dvije godine smo developerska konferencija te su predavanja isključivo tehnička. Ove godine imamo i praktične radionice kroz koje će svi posjetitelji imati priliku naučiti najnovije trendove i tehnologije 2017. godine

Što je značila organizacija ovakvog događaja za Vas?

Sudjelovanje na konferencijama diljem svijeta, slušanje govornika i upoznavanje stručnjaka značajno mi je pomoglo u vođenju tvrtke. Mnogo sam naučio i ta znanja prenio svom timu. S obzirom na značajan rast Codeanywherea, htio sam učiniti nešto za zajednicu i približiti svjetske manifestacije lokalnim programerima i tvrtkama. Zahvaljujući petogodišnjoj tradiciji Shift konferencije, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija pozicionirali su se na mapi Europe kao jedan od informatičkih centara.

Što se promijenilo od prve konferencije do sad?

Mijenjalo se dosta toga; u početku je konferencija bila fokusirana na startupe i inovatore, a posljednje dvije su okrenute developmentu, odnosno programiranju. Također, posljednjih je godina Shift doživio značajan rast po pitanju broja posjetitelja te smo promijenili i lokaciju. Već treću godinu zaredom smo u splitskom HNK-u, gdje ove godine očekujemo više od 1.500 ljudi.

Kako odlučujete tematiku konferencije?

Shift svake godine donosi najnovije tehnologije iz svijeta programiranja. Najuspješnije IT tvrtke prezentiraju vlastite proizvode i usluge tako da su tematike konferencije uvijek najnoviji trendovi.

Jesu li strani gosti zainteresirani za Shift?

Ono što bih htio naglasiti je da ćemo ove godine nadmašiti broj posjetitelja što nam je pokazatelj rasta konferencije. Zanimljiva je činjenica da je 30 posto akreditacijama rezervirano iz država zapadne Europe. Veoma sam sretan jer je Shift poprimio europski značaj.

Što nas posebno očekuje ove godine?

Osim tradicionalnog predavačkog dijela konferencije, ove godine ćemo imati robote koji kuhaju, PES natjecanje, stolni nogomet, koktel majstora, DJ-a, praktične radionice i još mnogo toga. Također, imat ćete priliku isprobati impresivni set virtualne i proširene stvarnosti - Microsoftov HoloLens vrijedan 3000 dolara, HTC Vive i Samsung Gear VR uređaje.

FOTO: FLICKR/SHIFT SPLIT