LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klub mladih tata vol.2

Snaga i važnost očinstva u modernom društvu

Katkada izmjena iskustva mladih očeva može biti korisna jer ćete spoznati da i drugi prolaze kroz slične poteškoće te da to nije ništa neobično.

Katkada izmjena iskustva mladih očeva može biti korisna jer ćete spoznati da i drugi prolaze kroz slične poteškoće te da to nije ništa neobično.

Kada u obitelj dođe novi član, život se mijenja na mnoge načine. Iako netko drugi sada zauzima središnje mjesto u obitelji, kako za majku tako i za oca, prilagodba na ovu novonastalu situaciju može biti izazovna. U obiteljskom trokutu pojavila se najvažnija osoba – dijete, što neki muškarci mogu teško podnijeti. Podjela voljene osobe s nekim, pa čak i vlastitim djetetom, može biti vrlo težak i zahtjevan proces. Zato je izuzetno važno da u skrbi za dijete sudjeluju i otac i majka od samog početka. Izmjena sitnih nježnosti u troje može pomoći da se ova situacija riješi na najbolji mogući način.

Pronalaženje novog mjesta u odnosu s partnericom predstavlja izazov, ali i zadovoljstvo. Uzajamnu ljubav sada treba podijeliti na troje. Sve aktivnosti majke i oca bit će usredotočene na dijete, a vještinu građenja ljubavi u troje trebat će svladavati svakodnevno, s puno razumijevanja i analize. Često će se dogoditi da će majka morati posvetiti djetetu cijelo svoje slobodno vrijeme, pa neće biti mnogo vremena za komunikaciju s ocem djeteta. S vremenom će ove poteškoće u velikoj mjeri nestati, a roditelji će se naviknuti na to da je dijete u središtu pozornosti i njihove skrbi, dok je njihov međusobni odnos izmijenjen. Katkada izmjena iskustva mladih očeva može biti korisna jer ćete spoznati da i drugi prolaze kroz slične poteškoće te da to nije ništa neobično.

 

Hoću li moći financijski uzdržavati obitelj?


U današnje vrijeme, kada je dobiti stalno zaposlenje veliki izazov i kada je nesigurnost povezana sa zaposlenjem sve češće pravilo nego izuzetak, velika je odgovornost na roditeljima za uspješno financijsko uzdržavanje obitelji. U našim prilikama važno je da oba roditelja privređuju, čime se financijske prilike značajno popravljaju. No, kada buduća majka ode na porodiljni dopust, prihodi obitelji će se smanjiti, a potrebe povećati zbog vrlo zahtjevnog najmlađeg člana obitelji, čije su potrebe najvažnije i u prvom planu.

Uspješno završen projekt usmjeren na oznaživanje mladih očeva



Dileme oko uzdržavanja obitelji u trenutcima kada se potrebe povećavaju posve su razumljive i odgovorne. Mladi roditelji često nemaju sređeno stambeno pitanje, a posjedovanje automobila gotovo je standard na koji je naučila većina obitelji. Uz rođenje djeteta dolazi i potreba za nabavkom najpotrebnijih namjernica, što nije nimalo jeftino. Spremnost na odricanje vrlo je važna u tim trenutcima, ali dugoročno će se isplatiti.
 

Kako ispuniti sve nove obveze?


Pomiriti dvije nepomirljive stvari – imati dijete i da sve u životu ostane kao prije – nije moguće. Dijete će posve promijeniti vaš život, koji će sada biti posvećen djetetu i njegovom odgoju. Još prije rođenja djeteta, život mladog para će se značajno promijeniti. Trudnoća će promijeniti neke navike, društveni život će malko trpjeti, a može se dogoditi da trudna partnerica neće uvijek biti raspoložena za svakodnevne obveze poput kupovine ili odlaska na kavu.

Savjetovanje - Ključna podrška u projektu za očeve


Kako se bliži dan rođenja djeteta, sve češće ćete razmišljati o pripremi “gnijezda” za novorođenče, što zahtijeva prilično novca, napora i rada. U novom životu često neće biti toliko vremena za zabavu, društveni i noćni život jer će obveze prema djetetu zasjeniti sve ostale potrebe. Sada ćete se češće družiti s roditeljima koji imaju slične probleme kao i vi, a razmjena iskustava dobro će doći i njima i vama. U novoj etapi života punog posvećenosti i skrbi za dijete, uvijek imajte na umu da je netko skrbio za vas, vi sada skrbite za svoje dijete i tako se to ponavlja iz generacije u generaciju. 
 

Pridružite se ISUM-ovim projektnim aktivnostima


Ukoliko vas je zainteresirao članak ili ste se pronašli nešto što vas opisuje slobodno se javite. Institut za stručno usavršavanje mladih poziva sve zainteresirane da se uključe u njihove projektne aktivnosti. Cilj je podržati mlade očeve i pomoći im da se prilagode novim životnim izazovima kroz edukativne radionice, savjetovanja i razmjenu iskustava. Za više informacija posjetite web stranicu Instituta ili pošaljite upit putem e-maila na adresu info@isum.hr. 
 

„Vaša podrška i sudjelovanje mogu značajno pridonijeti promjeni percepcije očinstva i osnaživanju roditelja u našoj zajednici. Vidimo se.”, poručuju iz Instituta.


Dan očeva: Slavimo snagu i ljubav očinstva


Klub mladih tata vol.2 kojeg provodi Institut za stručno usavršavanje mladih u partnerstvu s udrugom Impress financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za mlade u iznosu od 6.636,14 EUR.
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA