LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Velike ambicije mladih

Školarci iz triju županija osmislili projekte za pozitivne društvene promjene i odnijeli vrijedne nagrade

Do danas je u UPSHIFT programu sudjelovalo više od 300 učenika, koji su okupljeni u timove razvijali 70 rješenja, od kojih su 34 dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnju provedbu.

Do danas je u UPSHIFT programu sudjelovalo više od 300 učenika, koji su okupljeni u timove razvijali 70 rješenja, od kojih su 34 dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnju provedbu.

Proteklog vikenda, od 10. do 12. prosinca, održana je još jedna trodnevna radionica za mlade – UPSHIFT, koju provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI). Riječ je o programu koji je do danas proveden u 19 županija, a mladima omogućuje da samostalno kreiraju pozitivne promjene u društvu suočavajući se s izazovima lokalne zajednice.

 

Tri tima odnijela nagradu


Na radionici je sudjelovalo šest timova i ukupno 24 mladih u dobi od 13 do 19 godina iz Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, a tri tima osvojila su financijsku podršku od 7.500 kuna te mentorsku podršku za realizaciju vlastite ideje kojom žele donijeti pozitivnu promjenu u svojoj lokalnoj zajednici.

 

Odabrani timovi su:

  • 𝗧𝗶𝗺 𝟭 - Ljubica M., Ena M., Magdalena G. i Klara M. iz Kutjeva koje će se usmjeriti na bolje uključivanje romskih učenika u nastavu u Osnovnoj školi "Zdenka Turkovića" u Kutjevu.
  • 𝗧𝗶𝗺 𝟰 - Ema S., Martin V., Dejan T., Vid Đ. i Jerko Ć. iz Bjelovara koji će se posvetiti problemu prevelikog izdvajanja novčanih sredstava za instrukcije.
  • 𝗧𝗶𝗺 𝟲 - Jasmin B., Lea B., Nikolina B., Tea B. iz Orahovice koji su odlučili riješiti problem nepravilnog odlaganja otpada u naselju Duzluk.

 

Sudjelovalo više od 300 učenika iz cijele Hrvatske


Do danas je u UPSHIFT programu sudjelovalo više od 300 učenika, koji su okupljeni u timove razvijali 70 rješenja, od kojih su 34 dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnju provedbu. Mladi su sudjelovanjem na programu kreirali rješenja za izazove iz područja ekologije i zaštite okoliša, obrazovanja, inkluzije i borbe protiv diskriminacije, kvalitete života mladih, i mnogih drugih, mladima bitnih tema.

 

UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Kako bi sudjelovali u radionici, mladi okupljaju timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti. Program zajednički provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i HUKI u okviru UNICEF-ovog programa za mlade ZABUM – za budućnost mladih.

FOTO: PRESS