LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt STEMI-ja i Infobipa

Škola budućnosti: Učenicima u 40-ak hrvatskih škola približit će se umjetna inteligencija

– Vizija nam je transformirati mlade iz konzumenata tehnologije u tehnološke stvaratelje. Želimo da posve razumiju tehnologiju kojom su okruženi te da kroz nju kreiraju i inoviraju. – poručuje Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

– Vizija nam je transformirati mlade iz konzumenata tehnologije u tehnološke stvaratelje. Želimo da posve razumiju tehnologiju kojom su okruženi te da kroz nju kreiraju i inoviraju. – poručuje Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Tvrtke STEMI i Infobip, uz podršku partnerske tvrtke A1 Hrvatska, pokrenule su projekt Škola budućnosti kako bi učenicima osnovnih škola kroz praktičan rad približile svijet umjetne inteligencije. Navode da na taj način žele osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih te ih potaknuti na inovativnost i poduzetništvo.

– Vizija nam je transformirati mlade iz konzumenata tehnologije u tehnološke stvaratelje. Želimo da posve razumiju tehnologiju kojom su okruženi te da kroz nju kreiraju i inoviraju. Naša je tvrtka usmjerena na to da učenicima već u osnovnoj i srednjoj školi pruži vrhunsko industrijsko STEAM iskustvo rada na tehnološkim projektima. Udružili smo snage s vodnjanskom IT tvrtkom Infobipom kako bismo mladima omogućili izravan doticaj kroz praktični rad s najboljim iz industrije. – poručuje Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Učenici će u sklopu projekta, navode organizatori, u svojim školama formirati razvojne timove, a pri prvom koraku istražit će UN-ove ciljeve održivosti. Zatim će odabrati jedan od navedenih ciljeva i detektirati problem koji mogu riješiti izradom chatbota.

– Inženjeri tvrtki STEMI i Infobip za učenike će razviti edukacijske materijale i programersko okruženje kroz koje će prenijeti vlastito industrijsko iskustvo i znanje po pitanju razvijanja tehnoloških radova. Razvojni timovi na kraju će projekta predstaviti i podijeliti svoja chatbot rješenja sa širom javnosti, a radovi će se moći i isprobati. – pojašnjavaju.

Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa, ističe:

– Kvalitetan prijenos znanja na najmlađe generacije, a tu je Infobip našao sjajnog partnera u STEMI-ju, od velike je važnosti ako želimo dugoročni društveni napredak. Umjetna inteligencija jedan je od glavnih tehnoloških smjerova u Infobipu i jako nam je važno da najmlađe generacije već od malih nogu uče o tehnologiji budućnosti. Upravo se među njima kriju novi lideri i inovatori koji će možda pomoću svojih rješenja zasnovanih na AI-ju našu svakodnevicu učiniti još lakšom i kvalitetnijom.

Uz mentorstvo Infobipovih inženjera i stručnjaka, dodaju nositelji projekta, odabrane škole prikupit će najnaprednija znanja i vještine na polju umjetne inteligencije, nakon čega će ih moći prenijeti na najmlađe.

Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave tvrtke A1 Hrvatska, kaže:

– Digitalizacija transformira društvo i poslovanje, a u posljednje je vrijeme nezaobilazna okosnica svake industrije. Zbog toga je potrebno djecu učiti naprednim vještinama poput umjetne inteligencije, kako bi od rane dobi bili aktivni pripadnici digitalne generacije, spremni na nove poslove koji ih čekaju u budućnosti. U A1 Hrvatska oduvijek smo bili fokusirani na razvoj digitalnih vještina i novih zanimanja poput data analitičara, specijalista za AI i strojno učenje, stručnjaka za robotizaciju i ta znanja i te vještine želimo dijeliti i sa zajednicom.

Zainteresirane škole mogu se prijaviti za sudjelovanje u projektu Škola budućnosti na internetskoj stranici www.skolabuducnosti.stemi.education do 31. siječnja 2021.

– Škola budućnosti krenut će s radom krajem veljače iduće godine, a projekt su, osim glavnog partnera A1 Hrvatska, podržali još Croatia osiguranje, Zagrebačka banka, Bosch i Score Alarm. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, projekt će se implementirati u više od 40 škola diljem Hrvatske. Završetak projekta očekuje se u svibnju 2021. – dodaju pokretači Škole budućnosti.

FOTO: STEMI