LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Strah od zaraze koronavirusom

Sindikat hrvatskih učitelja traži žurno cijepljenje zaposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama

– Smatramo da prikaz širenja zaraze u odgojno-obrazovnim ustanovama nije objektivan te je stvaran rizik od zaraze veći od prikazanog, a što uostalom pokazuju i mnoga novija istraživanja. – poručuju iz Sindikata hrvatskih učitelja.

– Smatramo da prikaz širenja zaraze u odgojno-obrazovnim ustanovama nije objektivan te je stvaran rizik od zaraze veći od prikazanog, a što uostalom pokazuju i mnoga novija istraživanja. – poručuju iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikat hrvatskih učitelja traži što žurniju mogućnost cijepljenja za sve zaposlenike u ustanovama za odgoj i obrazovanje, za one koji to žele. Priopćenje u kojem se referira na činjenicu da službena stranica Ministarstva zdravstva ne predviđa online prijavu na cijepljenje protiv bolesti COVID-19 za prioritetnu skupinu 7 u nastavku prenosimo u cijelosti. 


– Prijedlogom plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj određen je privremeni redoslijed prioriteta, sukladno kojem bi se trebalo provoditi cijepljenje. Proradila je i službena web stranica na kojoj se zainteresirani građani mogu prijaviti za cijepljenje – https://cijepise.zdravlje.hr/. Međutim, prijava putem te web stranice vrši se isključivo prema kriteriju godine rođenja te za osobe s kroničnim bolestima, mlađih od 65 godina.

Iako su se zaposlenici u ustanovama za odgoj i obrazovanja našli na popisu prioritetnih skupina, oni se kao prioriteti ne mogu prijaviti putem weba. Uz njih, primjerice, u sedmu (zadnju) prioritetnu skupinu spadaju i radnici u esencijalnim i važnim industrijama, pružatelji skrbi za djecu, radnici u poljoprivredi i prehrambenom sektoru, prijevoznici, policajci i hitne službe, kolektivni smještaji/zajednice u kojima nije moguće postići potrebnu fizičku udaljenost kao što su zatvori, izbjeglički kampovi, centri za migrante, centri za beskućnike i sl, radnici koji se ne mogu fizički udaljiti poput tvornica za rezanje mesa i klaonice, različiti proizvodni pogoni, rad na traci i sl.

Postavlja se pitanje kako će liječnici obiteljske medicine utvrditi sve ranije navedene kategorije unutar prioriteta 7, jer ne postoje detaljnije upute za skupinu 7 (koja nije određena po dobi), a ujedno ne postoji jedinstveni zajednički online povezani sustav na kojem se svi oni mogu prijaviti. Za sada se široka prioritetna skupina 7 može prijaviti samo kod liječnika obiteljske medicine i to od radnika u važnoj industriji do učitelja, policajca i hitne službe, a zajednički online sustav prijave za tu prioritetnu skupinu ne postoji.

Stoga bi se, što žurnije, trebala omogućiti online prijava prioriteta pod brojem 7 (uz navođenje radnog mjesta, budući da je to propisani kriterij, a što je lako provjerljiv podatak zbog navođenja OIB-a ili matičnog broja).

Također, sve više nezadovoljstva s terena dolazi zbog premalog broja testiranja jer, npr. mnogi učenici i roditelji zanemaruju simptome ili se učenici koji su zbog istih ostali kod kuće ne šalju na testiranje te se nakon par dana vraćaju u škole upitnog zdravstvenog stanja. Upravo zato smatramo da prikaz širenja zaraze u odgojno-obrazovnim ustanovama nije objektivan te je stvaran rizik od zaraze veći od prikazanog, a što uostalom pokazuju i mnoga novija istraživanja.

Ujedno, u školama su u tijeku mnoge projektne aktivnosti mobilnosti, a sve više članica EU uvjetuje ulazak u zemlju potvrdom o cijepljenju. Dakle, prioritetno cijepljenje je nužnost za redovan rad odgojno-obrazovnih ustanova.
 
Nastava uživo je nezamjenjiva, a žele li se škole doista i zadržati otvorenima potreban je veći broj testiranja te osigurati stvaran prioritet cijepljenja (ne samo na papiru) zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, koji to žele, u što skorijem roku.

FOTO: PIXABAY