LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Traumatično iskustvo

SDP-ova zastupnica kao studentica doživjela pokušaj silovanja u vozilu hitne pomoći

Na SDP-ovoj konferenciji, na kojoj je njihova zastupnica podijelila svoje iskustvo seksualnog zlostavljanja, iznesen je prijedlog ukidanja zakonskog roka od tri mjeseca za prijavu.

Na SDP-ovoj konferenciji, na kojoj je njihova zastupnica podijelila svoje iskustvo seksualnog zlostavljanja, iznesen je prijedlog ukidanja zakonskog roka od tri mjeseca za prijavu.

Zastupnica Barbara Antolić Vupora na SDP-ovoj konferenciji Zaštitimo žene žrtve nasilja! podijelila je svoje iskustvo pokušaja silovanja u vozilu hitne pomoći, koje prije nije podijelila čak ni s članovima obitelji, piše N1.
Vezano: Na ADU-u 26 prijava, a studentice VEF-a doživjele čak i skidanje grudnjaka i diranje
Rekla je da je svoje mučno iskustvo doživjela prije 35 godina dok je još bila studentica kada je u polusvjesnom stanju bila na putu do bolnice. Bila je u dovoljno svjesnom stanju da se obrani, nakon čega je vozač odustao, ali to nije podijelila ni s kim u bolnici.

– Danas sam to rekla jer ne želim postati primjer, nego se nastaviti na grudu snijegu koju su ta silna svjedočenja proizvela. Država mora nakon svega toga razmisliti kako zaštititi žrtve ne samo u onom dijelu prijava, nego u samom sudskom procesu. Ne mogu se dogoditi još milijuni zlostavljanja da bi se naša sudska praksa promijenila. Znam da osobno neću ništa promijeniti, ali zajedno možemo puno toga. – izjavila je za N1.

Antolić Vupora dodala je da je imala priliku ispričati svoje iskustvo ranije, ali da se tu ne radi samo o strahu, nego i o emocionalnoj zamki koja se može otvoriti ako se više žena odvaži; da se ne pita zašto nije prijavila ili da joj se kaže da je to tražila. Zbog svega navedenoga SDP traži ukidanje zakonskog roka od tri mjeseca za prijavu seksualnog napastvovanja:

– Ako su žrtve u istom prostoru s počiniteljem i ako u tom prostoru ima ljudi koji su uz počinitelja, kako očekivati da će netko iznijeti sve relevantne činjenice? To nije ljudski. Treba postaviti stvari tako da će žrtva biti zaštićena od daljnjeg zlostavljanja, to treba zakonski urediti. Konkretna rješenja leže u izmjeni kaznenog zakona, to je vladajućima dužnost učiniti. Dužnost vladajućih je pomoći ljudima, pogotovo žrtvama. – zaključila je u razgovoru s reporterom N1 televizije.

FOTO: FACEBOOK / SDP VARAŽDINSKE ŽUPANIJE