LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKT: „AKTIVNI ZA POSAO“ – SAVJETODAVNA POMOĆ MLADIM NEZAPOSLENIM OSOBAMA U RIZIKU OD SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

Saznaj kako otvoriti „nešto svoje” – prijavi se na besplatne radionice

Poduzetnički starter kit nudi sve osnovne informacije koje jednom poduzetniku početniku trebaju da bi ideja poprimila oblik konkretnijeg plana.

Poduzetnički starter kit nudi sve osnovne informacije koje jednom poduzetniku početniku trebaju da bi ideja poprimila oblik konkretnijeg plana.

Mogu li ja biti poduzetnik/ica? Koja je razlika između raznih oblika poslovanja (j.d.o.o., d.o.o., (paušalni) obrt, udruga…), prednosti/nedostaci pojedinog i koji najviše odgovara mojoj ideji? Koji su uvjeti za pristupanje mjeri za samozapošljavanje i kako ona dalje funkcionira? Koji su novi uvjeti, budući da je došlo do promjene 1.1.2022.? Kako se piše poslovni plan? Koje su najčešće greške, a što donosi više bodova? Ako si si ikad postavio/la barem jedno od ovih pitanja, ISUM ima odgovore za tebe.

Institut za stručno usavršavanje mladih u fokusu svog rada ima upravo zapošljavanje mladih. No, osim onih koje zanima kako napisati životopis ili se pripremiti za razgovor za posao, često im se javljaju i oni koji bi se voljeli okušati u poduzetništvu.

– Primijetili smo da se ponavljaju pitanja i da mnoge muče iste stvari, zbog čega smo razmišljali možemo li ih nekako objediniti. Tako je nastao ciklus radionica pod nazivom Poduzetnički starter kit. Važno je naglasiti da su sve radionice besplatne. – objašnjavaju iz ISUM-a.

Kao što sam naziv govori, Poduzetnički starter kit nudi sve osnovne informacije koje jednom poduzetniku početniku trebaju da bi ideja poprimila oblik konkretnijeg plana. Mnogi imaju genijalne ideje, ali zapnu kada se suoče s onim administrativnim stvarima i terminima koje manje poznaju – što to znači da je obrt paušalni, kako dobiti poticaje za samozapošljavanje, kako raspisati proračun u poslovnom planu? Jeste li znali da ne morate birati između zapošljavanja i samozapošljavanja?

– Žao nam je čuti da mnogi odustanu ili se ne usude niti krenuti jer ne raspolažu s dovoljno informacija. Istovremeno, informacije postoje i dostupne su, ali se lako izgubiti među njima. Stoga smo ih odlučili strukturirati i sumirati najčešća pitanja. – pojašnjavaju ISUM-ovi koordinatori.

Ciklus se sastoji od tri radionice i podijeljen je u tri tematske cjeline. Osigurani su i gosti izvoditelji koji su stručni u svom području i raspolažu informacijama iz prve ruke.

Iako ISUM još nije otkrio detalje o svakoj radionici, evo što nam zasad kaže:

  1. TKO – čuči li u tebi poduzetnik/ica? (14. 4. 2022.)
    • Prvi termin će se usmjeriti na samu osobu kao srž cijelog poduzetništva. Poduzetničke vještine nisu zanemarive i potrebno ih je u sebi prepoznati, probuditi ili razviti i njegovati. Nerijetko se susrećemo s osobama koje imaju ideju, ali se osjećaju nedovoljno hrabre ili samopouzdane da ju realiziraju.
    • Radionicu će izvoditi Ivan Đordić, magistra socijalnog rada i edukant transakcije analize. Sam je vlasnik obrta, a radi kao stručni suradnik u više organizacija te provodi niz programa usmjerenih na poduzetništvo, otkrivanje i razvoj talenata, profesionalnu orijentaciju i slično.
    • Više o prvoj radionici možete pročitati na poveznici.
  2. ŠTO – kakvog oblika to „nešto tvoje“ točno treba biti? (21. 4. 2022.)
    • Drugi termin će se posebno usmjeriti na mjeru za samozapošljavanje. Dobit će se informacije o svim uvjetima s posebnim naglaskom na novostima koje su stupile na snagu 1.1.2022.g. Osim vremenskih okvira, postrožili su se zahtjevi koje je potrebno ispuniti za zadržavanje poticaja te su uvedene nove mogućnosti za ostvarivanje dodatne financijske podrške.
    • Radionicu će izvoditi gost izvoditelj s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji svakodnevno radi upravo s korisnicima ove mjere.
  3. KAKO – tips&tricks kod pisanja poslovnog plana (28. 4. 2022.)
    • Zadnja radionica će sadržavati konkretne primjere kako napisati poslovni plan, koje su najčešće greške te će opisati bodovanje uz savjete kako povećati šanse da vaš poslovni plan bude pozitivno ocijenjen.
    • Radionicu će izvoditi ravnatelj ISUM-a, budući da i inače redovito provodi individualna savjetovanja upravo na istu temu te je mnogima pomogao u pokretanju vlastitih poslovanja.

Prijaviti se možeš putem poveznice, a u prijavnici imaš priliku i unaprijed postaviti pitanje kako bi bio siguran da će izvoditelji pripremiti odgovor za tebe! Broj mjesta je ograničen, stoga požuri i rezerviraj svoje.  Radionice će se održavati u travnju, četvrtkom, u terminu 18:00 – 19:30, uživo na adresi Ilica 117a, Zagreb. Prva je 14. 4., druga 21. 4., a treća 28. 4. 2022. g.

Više o radionicama prati na ISUM-ovim društvenim stranicama (Facebook i Instagram).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ISUM (@isum_zg)


Institut za stručno usavršavanje mladih u sklopu trogodišnjeg programa za razdoblje 2020. – 2023. godine „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udrugu „Impress“ i Centar za razvoj mladih, provodi projekt „AKTIVNI ZA POSAO – savjetodavna pomoć mladim nezaposlenim osobama u riziku od socijalne isključenosti“.

FOTO: INSTITUT ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE MLADIH (ISUM)