LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Protivljenje odluci Riječke nadbiskupije

Učenici danas prosvjeduju zbog premještaja vjeroučitelja: „Ta škola neće niti ista bez njega.”

Vjeroučitelj Marin Miletić nakon govora na Trgu bana Josipa Jelačića povodom štrajka u školama prisilno odlazi iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci gdje je radio 14 godina. Učenici prosvjeduju!

Vjeroučitelj Marin Miletić nakon govora na Trgu bana Josipa Jelačića povodom štrajka u školama prisilno odlazi iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci gdje je radio 14 godina. Učenici prosvjeduju!

Marin Miletić vjeroučitelj je koji je 14 godina predavao i vodio brojne projekte u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci. Za vrijeme štrajka u školama bio je sindikalni povjerenik, no sada ga je Katehetski ured premjestio u elektrotehničku školu. 

Potvrđeno je da odlazi iz, kako on kaže, drevne sušačke ljepotice jer se Riječka nadbiskupija želi ograditi od njegova govora povodom štrajka u školama koji je održan 25. studenog 2019. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Međutim, omiljen je među učenicima, što pokazuje činjenica da su upravo oni organizirali mirni prosvjed koji će se održati danas u 12 sati. Sušački gimnazijalci pozivaju sve učenike i studente da dolaskom pred školu podrže i pokušaju zaustaviti postupak njegova prebacivanja na drugo radno mjesto.

Razgovarali smo s njegovom bivšom učenicom kojoj je četiri godine predavao vjeronauk. Ispričala nam je što misli o cijeloj situaciji:

– Marin Miletić nije bio samo neki običan profesor iz srednje škole, on nam je bio prijatelj. Čovjek koji me približio Bogu i zapravo otkrio tko je Bog. Toliko toga lijepog napravio je za tu školu, od raznoraznih projekata koje je vodio do predivne učionice koju je napravio iz prašnjavog podruma. Ovo što se događa nikako nije u redu i mislim da oni koji su ga potjerali gadno griješe. Ta škola neće biti ista bez njega. Izgubila je bitnu osobu.

Na pitanje planira li doći na prosvjed odgovorila je sljedeće:

– Naravno! Moram pohvaliti učenike koji su odlučili ovakvo nešto napraviti, svaka im čast.

Osim što vodi razne projekte, profesor Miletić ima svoj radio i svoju televiziju – Radio Skaut i Skaut TV na kojima redovito volontiraju skauti stvarajući program. Uz to, ima i svoj YouTube kanal koji prati 13 tisuća pretplatnika. Tamo vodi podcast u kojem je ugostio brojna poznata lica poput Miroslava Škore, dona Damira Stojića, Marina Ivanovića Stoku... Jučer je objavio video o svom odlasku iz škole.

FOTO: FACEBOOK / MILETIĆ MARIN