LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Statističko povezivanje

S EFOS-a pozivaju na sudjelovanje u istraživačkim studijama

– Kolegiji na diplomskom studiju projektne zadatke studenata usmjerili su na istraživački rad kojim bi se doznale preokupacije građana u doba izmijenjena načina života. – ističu s EFOS-a.

– Kolegiji na diplomskom studiju projektne zadatke studenata usmjerili su na istraživački rad kojim bi se doznale preokupacije građana u doba izmijenjena načina života. – ističu s EFOS-a.

Globalna ugroza koronavirusom donijela je cijeli niz promjena – odgodu brojnih velikih događaja i zamjenu fizičkog kontakta komunikacijom na daljinu. U takvim okolnostima nastavnici i studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku upozoravaju kako je važno razmjenjivati stajališta i iskustva te pozivaju na statističko povezivanje.

– Riječ je o rezultatu nastavnog procesa iz kvantitativnih kolegija Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji se među prvim sastavnicama osječkog Sveučilišta prilagodio nastavi na daljinu. Tako su kolegiji na diplomskom studiju Statistička analiza poslovnih podataka i Statističke metode u istraživanju tržišta projektne zadatke studenata usmjerili na istraživački rad kojim bi se prikupila stajališta, a nakon statističkih analiza i doznale preokupacije građana Republike Hrvatske u doba izmijenjena načina života. – objašnjavaju s EFOS-a.

Predmetne nastavnice Jasna Horvat i Josipa Mijoč ističu kako uspješno poučavaju na daljinu jer u kvantitativnoj statističkoj analizi rabe statistički program IBM SPSS Statistics. Tvrde da izravnim dijeljenjem zaslona računala sa studentima ostvaruju visoku uključenost studenata u nastavni proces, što potvrđuju i istraživanja koja su upravo u tijeku.


Posvećenost studenata zahtjevnom praktičnom radu potvrđuje i javni poziv na sudjelovanje u istraživanjima. Riječ je o pet istraživačkih studija uspostavljenih u proteklih pet tjedna online nastave, oglašenih na mrežnoj stranici Kreativna-riznica.com/istrazivacke-studije. Poveznicu na svaku studiju prati naziv, opis osoba kojima je namijenjena, procijenjeno vrijeme ispunjavanja upitnika, poveznica za pristupanje upitniku i napomena kako je prikupljanje stajališta ispitanika otvoreno do 30. travnja. 
 

Studentima je potrebna pomoć u prikupljanju podataka te pozivaju građane da se odazovu pozivu i sudjeluju u istraživanju ispunjavanjem online upitnika. Naglašavaju kako je sudjelovanje anonimno te jamče kako se odgovori ispitanika analiziraju isključivo kao dio zbirnih rezultata.

– Rezultati istraživanja oglasit će se koncem lipnja na mrežnoj stranici putem koje se provodi i prikupljanje podataka, čime će javnost dobiti uvid u istraživačku osposobljenost studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku kao i u razmišljanja opće populacije o izabranim istraživačkim temama. – dodaju.

Na istraživačkim studijama, pod mentorstvom prof. dr. sc. Jasne Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipe Mijoč, rade studenti: Baričević Stela, Benković Luka, Blazinić Matea, Čivić Ines, Čuković Petra, Dejanović Jelena, Đanić Stjepan, Gluhaković Tea, Jušić Edita, Kakša Dejan, Kakuk Helena, Kitanović Mario, Kolinger Valentino, Komar Mario, Kuček Sara, Lacković Franjo, Leko Marina, Lučić Matej, Miličić Magdalena, Nanić Zoran, Nemeš Domagoj, Ocelić Elena, Pavelić Anja, Pejić Ružica, Prgomet Marijana, Rezo Angela, Ronta Željko, Sajfert Karlo, Smolčić Luka, Strupar Andrej, Stupar Sarah, Sudec Alen, Šebetić Iva, Štivić Karlo, Terzić Alen, Vasilj Ivana, Vučeta Elena.

FOTO: EFOS