LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ulična umjetnost nakratko nestaje iz Branimirove

Rušenje najpoznatijeg zagrebačkog zida u Branimirovoj

Veseli zid u Branimirovoj ulici ruši se zbog dotrajalosti. Na njegovom mjestu sagradit će se novi zid istih dimenzija, a ulični umjetnici opet će ga moći oživiti.

Veseli zid u Branimirovoj ulici ruši se zbog dotrajalosti. Na njegovom mjestu sagradit će se novi zid istih dimenzija, a ulični umjetnici opet će ga moći oživiti.

Hrvatske željeznice najavile su rušenje najpoznatijeg i najveselijeg zagrebačkog zida - onog u Ulici kneza Branimira. Zid dužine preko 200 metara i visine od 3 metra koji je postavljen između pomoćnih zgrada željeznice i jedne od najprometnijih zagrebačkih ulica nije u dobrom stanju i ugrožava sigurnost prolaznika.

Iz HŽ-ove infrastrukture navodi se da je zid u veoma lošem stanju i da je nužno njegovo rušenje, ali se neće rušiti cijelom dužinom, nego njegov dio od 153 metra. O opasnom stanju zida govori podatak da su još 1987. godine postavljeni metalni klinovi kako bi se spriječilo njegovo rušenje na kolnik. Također na nekim je mjestima zid već potpuno propao pa su betonski paneli zamijenjeni metalnim. Hrvatske željeznice namjeravaju srušiti postojeći i napraviti novi zid potpuno istih dimenzija, a trošak te investicije iznosi oko 2,5 milijuna kuna.

Ova vijest najviše će pogoditi zaljubljenike u uličnu umjetnost. Naime još 1999. godine Hrvatske željeznice dozvolile su da zid po cijeloj dužini oslikaju zagrebački grafiteri i ulični umjetnici. Tako su nastali brojni motivi koji ukrašavaju ovu inače monotonu ulicu, a zid je postao jedan od prepoznatljivih simbola Zagreba. Iz HŽ-a rečeno je da će nakon izgradnje novog zida opet biti dozvoljeno njegovo oslikavanje pa će zagrebački, ali i svjetski ulični umjetnici opet imati pune ruke posla.

Branimirova
 
Branimirova, FOTO: Flickr
 
 

Radovi rušenja i ponovne izgradnje trebali bi se odvijati u ljetnim mjesecima kada je manja prometna gužva u Zagrebu jer će dio Branimirove morati biti sužen za promet.

FOTO: FLICKR