LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rodna ravnopravnost

Rijeka uvodi besplatne uloške za djevojčice

Iako prijedlog o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine u Saboru nije prošao, udruga PaRIter uspjela je ostvariti pomake prema rodnoj ravnopravnosti na lokalnoj razini.

Iako prijedlog o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine u Saboru nije prošao, udruga PaRIter uspjela je ostvariti pomake prema rodnoj ravnopravnosti na lokalnoj razini.

Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke, rekla je kako će od idućeg polugodišta djevojčice u školama dobivati besplatne higijenske uloške, prenosi Index.

Taj potez Rijeka je napravila prva u Hrvatskoj, nakon istraživanja udruge PaRIter Tetka perioda o menstrualnom siromaštvu. Pred Saborom su iznijeli i prijedlog o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine na nacionalnoj razini u svrhu smanjivanja nejednakosti u društvu. Ta inicijativa, nažalost, ipak nije prošla.

Zamjenik gradonačelnika, Goran Palčevski, rekao je da je ta promjena korak prema uvođenju zdravstvenog odgoja u Rijeci. Građanski odgoj, čiji je uspjeh potaknuo takvu inicijativu, tamo je već uveden ― a primjer slijedi i sve više gradova i županija u Hrvatskoj. Palčevski je rekao da vlasti do kraja ovog mandata planiraju pripremiti program zdravstvenog odgoja te ga uvesti u škole u drugom mandatu.

Ipak, Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, ističe kako prostora za napredak ima još puno. Kako navodi, problem je i nedostatak higijenskih uvjeta u školama kao što su koševi za smeće, ali i topla voda i sapun.

Što se tiče smanjenja poreza na menstrualne potrepštine, iz Udruge navode kako unatoč svemu ne odustaju.
― I dalje polažemo nade u Vladu Republike Hrvatske da će uskoro shvatiti jasne i nedvosmislene poruke javnosti i smanjiti porez na menstrualne potrepštine na #5posto, kako bi umanjili društvenu nejednakost, uklonili seksizam iz zakona i pokazali da su spremni odreći se mizoginih nameta ― objavila je Udruga na svojoj Facebook stranici.
FOTO: UNSPLASH