LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potpisan sporazum o suradnji

Riječko sveučilište surađivat će s HZTK-om u svrhu edukacije mladih u području tehnike

Sporazum između UNIRI-ja i HZTK-a potpisan je jučer, 26. lipnja, u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci.

Sporazum između UNIRI-ja i HZTK-a potpisan je jučer, 26. lipnja, u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci.

Jučer, 26. lipnja 2020. godine, u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisan je Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Sporazum su potpisali predsjednik HZTK-a dr. sc. Damir Tomić i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Kako navodi rektorica Prijić-Samaržija, suradnjom s HZTK-om pokazuju da su otvoreni za suradnju sa zajednicom, a sve u interesu orijentiranosti na edukacijski segment djece i mladih u području tehnike, tj. na STEM područja. Nadodaje kako žele zainteresirati mlade za znanost i pokazati im kako ona doprinosi unapređenju naših života i svakodnevice.

Predsjednik HZTK-a istaknuo je važnost suradnje s riječkim sveučilištem:

– Ova je suradnja nama od velike važnosti. U Rijeci smo vrlo prisutni, kroz županijske i gradske organizacije, ali i Centar tehničke kulture u Rijeci. Želja nam je napraviti ljetni kamp na riječkom Kampusu. Djelujemo već 75 godina, a imamo u svome sastavu 17, odnosno od sutra 18 saveza, vezanih uz tehničku kulturu, ali i one koji spajaju, primjerice, tehniku i sport, pa tako imamo jedriličare, ronioce, fotografe, izviđače, kajakaše, robotičare… Zahvaljujem Sveučilištu što je u nama pronašlo partnera.

Kako stoji na stranici Sveučilišta, sporazum o suradnji okvirno uređuje suradnju dviju institucija na područjima od zajedničkog interesa, a to su: promocija znanosti, izvanškolski i izvannastavni rad s djecom i mladima u području tehničke kulture te razvijanje njihovih potencijala sve do njihovog upisa na studije STEM usmjerenja, obrazovanje mentora HZTK-a i njegovih članica u području tehničke kulture i u stjecanju pedagoških kompetencija, uključivanje u suradnju sastavnica UNIRI-ja i članica HZTK-a.

Ciljeve namjeravaju ostvariti zajedničkom organizacijom ljetnih i/ili zimskih škola pri UNIRI-ju koje će pohađati učenici i mentori, a gdje će se koristiti znanja nastavnika UNIRI-ja, kao i prostori i oprema Sveučilišta, cjeloživotno obrazovanje mentora HZTK-a pri UNIRI-ju, dolazak učenika i mentora HZTK-a na dane otvorenih vrata, dane karijera i slična događanja koja organizira UNIRI odnosno njegove sastavnice i još nekoliko stvari.
FOTO: SVEUČILIŠTE U RIJECI