LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suradnja RGNF-a i Hrvatske vojske

RGNF sudjelovao u projektu skidanja sjevernoga tornja zagrebačke katedrale

Sjeverni toranj zagrebačke katedrale koji je oštećen u potresu skinut je 17. travnja, a u tom je projektu sudjelovao Rudarsko-geološko-naftni fakultet.

Sjeverni toranj zagrebačke katedrale koji je oštećen u potresu skinut je 17. travnja, a u tom je projektu sudjelovao Rudarsko-geološko-naftni fakultet.

Prije tjedan dana Hrvatima je pažnju okupirao jedan pothvat koji je bio nužan u svrhu sanacija posljedica potresa – skidanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale. U tom projektu, točnije u dijelu koji se odnosio na miniranje, sudjelovao je i zagrebački Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Djelatnici Zavoda za rudarstvo i geotehniku RGNF-a izv. prof. dr. sc. Mario Dobrilović i doc. dr. sc. Vječislav Bohanek osmislili su postupak kojim se pomoću malih, precizno pozicioniranih eksplozivnih punjenja osiguralo odvajanje spojnih olovnih klinova tornja s njegovim oštećenim nosivim vijencem. Profesori RGNF-a blisko su surađivali s Hrvatskom vojskom, odnosno s Inženjerijskom pukovnijom Hrvatske kopnene vojske čiji su pripadnici pukovnik Car, nadnarednik Marjanović i narednik Vulaković 17. travnja 2020. i izveli miniranje.

Mnogi su na razne načine popratili skidanje tornja jer katedrala Hrvatima, a posebice građanima grada Zagreba ne predstavlja samo običnu građevinu nego i duhovno, kulturno, religijsko i arhitektonsko nasljeđe.
FOTO: FACEBOOK