LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Službeno priopćenje

Rektori ujedinjeni: za upis na fakultet potrebni su i izborni predmeti na državnoj maturi

– Čemu izmjene pravilnika i zakona kad se ispiti državne mature – obvezni i izborni, odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika? – pitaju se rektori hrvatskih sveučilišta.

– Čemu izmjene pravilnika i zakona kad se ispiti državne mature – obvezni i izborni, odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika? – pitaju se rektori hrvatskih sveučilišta.

Na adresu redakcije 7. svibnja pristiglo nam je priopćenje s potpisom rektora sveučilišta u Hrvatskoj. Oglasili su se, naime, o državnoj maturi i polaganju izbornih predmeta za koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na čelu s ministricom Blaženkom Divjak, predlagalo ukidanje ako nisu prijeko potrebni za vrednovanje prilikom upisa na fakultete.


Vezano: Ministrica Divjak: razmatramo jesu li izborni predmeti nužni za upise na fakultete


Priopćenje, koje su potpisali rektor Sveučilišta u Dubrovniku i predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, prenosimo u cijelosti:

– Državna matura je konsenzusom prihvaćeni način osiguravanja vertikalne prohodnosti učenika iz srednjoškolskog na razinu visokoškolskog obrazovanja kojim se ispituju znanja iz obveznih nastavnih predmeta – hrvatskog ili drugog materinskog jezika, matematike i stranog jezika. O zahtjevu za polaganje izbornih predmeta odluku donosi svako visoko učilište.


Učenici se ne pripremaju za državnu maturu posljednjih devet tjedana, koliko traje situacija s koronavirusom, nego se pripremaju godinama. Čemu izmjene pravilnika i zakona kad se ispiti državne mature – obvezni i izborni, odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika?


Smatramo da nikako nije dobro da Ministarstvo znanosti i obrazovanja svakodnevno putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature.


Pozivamo učenike i učenice da odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti.


Našim sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su rektori kojima je to potrebno pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana. S nama nije održan sastanak, razgovor ni dogovor oko (iz)ostavljanja izbornih nastavnih predmeta iz ispita državne mature u ovoj školskoj godini.


Zato pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom Republike Hrvatske i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi državne mature, čime će se izbjeći dovođenje ovogodišnje generacije maturanata u neravnopravan položaj u odnosu na prethodne generacije i stvaranje velikog broja novih problema u budućnosti.

FOTO: STUDENTSKI.HR