LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveti Antun Padovanski

Rekordnih deset tisuća hodočasnika na 6. Antunovskom hodu mladih

Procesija je započela ispred Župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima i protezala se šesnaest kilometara, do bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Ove godine hod je obilježilo i nekoliko novosti.

Procesija je započela ispred Župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima i protezala se šesnaest kilometara, do bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Ove godine hod je obilježilo i nekoliko novosti.

U nedjelju se na šestom Antunovskom hodu mladih u Zagrebu okupilo više od 10 tisuća hodočasnika. Mladi iz cijele Hrvatske, BiH, Srbije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja ujedinili su se u duhu vjere i zajedništva, kako bi proslavili ovaj događaj posvećen svetom Antunu Padovanskom.

Sveti Antun Padovanski, poznat po svojoj predanosti Bogu i siromašnima, postao je uzor i zaštitnik mnogima diljem svijeta. Njegova svetost i predanost privukli su tisuće hodočasnika koji su se s radošću uputili u Zagreb kako bi mu odali počast i molili za njegov zagovor.


Donosimo cijenu za ljetni smještaj u Studentskom domu „Stjepan Radić“


Hod su organizirali Centar za duhovna zvanja franjevaca konventualaca u suradnji s bazilikom sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, Župom sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima te Evangelizacijskom zajednicom Sveti Duh pod vodstvom fra Stjepana Brčine, čija je vizija okupljanja mladih u vjeri premašila sva očekivanja.
 

„Mladi su budućnost Crkve i našeg društva. Važno je da im pružimo priliku da se susretnu s iskustvom živog Boga i da žive svoju vjeru na autentičan način.”  istaknuo je fra Stjepan Brčina, inicijator i voditelj hoda.


Procesija je započela ispred Župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima i protezala se šesnaest kilometara, do bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Hodočasnici su nosili relikvije sv. Antuna, simbolizirajući duhovnu povezanost s njegovim svetim likom. Osim molitve i procesije, program je uključivao i bogati evangelizacijski sadržaj, koji je obogatio duhovno iskustvo svih sudionika. Drugu su godinu zaredom u križ kojim je predvođena procesija bile ugrađene relikvije svetog Antuna, a nošena su i pisma s molitvama i zahvalama vjernika koji nisu mogli sudjelovati

Donosimo pregled cijena smještaja za studente u najvećim hrvatskim gradovima



Ove godine hod je obilježilo i nekoliko novosti. Mnogi su Zagrepčani i Zagrepčanke na svojim domovima istaknuli zastavu Antunovskog hoda te tako i vizualno naglasili njegovu duhovnu važnost za glavni grad i cijelu Hrvatsku. Na trasi hoda podijeljeno je pedeset velikih svijetloplavih zastava onima koji su i na taj način sa svojih prozora željeli podržati mlade pješake. Prvi je put na Trgu bana Josipa Jelačića postavljena i pozornica, na kojoj je prikazan dramsko-scenski prikaz i održan evangelizacijski program pjevanja, plesa i slavljenja. Taj je dio programa predvodila Evangelizacijska zajednica Sveti Duh. Prvi puta ove godine nakon Antunovskog hoda mladih organizatori će krenuti i sa zahvalnim hodočašćem u Padovu, koje počinje u subotu, 22. lipnja, a već sada je popunjeno sedam autobusa. Još jedna novost su i dva videozida, u odnosu na dosadašnji jedan, te laserska projekcija na bazilici i zvoniku s ispisanim riječima: Sv. Antune, moli za nas.

Večer je završila klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu i čašćenjem relikvija sv. Antuna u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, zahvalnim slavljenjem uz slavljenički tim Evangelizacijske zajednice Sveti Duh, Ješua.
IZVOR: HRVATSKA PROVINCIJA SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA
FOTO: BAZILIKA SVETOG ANTUNA PADOVANSKOGA