LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ušteda energije

Redukcija hlađenja već započela na jednom zagrebačkom fakultetu

PMF je prvi uveo redukcije i ograničio hlađenje prostorija na 25°C. Time planiraju uštedjeti 20% struje.

PMF je prvi uveo redukcije i ograničio hlađenje prostorija na 25°C. Time planiraju uštedjeti 20% struje.

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu vjerojatno je prva javna ustanova u Hrvatskoj koja je uvela ograničenja u rashlađivanju prostorija čime će, prema procjenama, uštedjeti 20 posto energije, piše jutarnji.hr.

– PMF u Zagrebu je odluku o namještanju klimauređaja donio na fakultetskom kolegiju 17. svibnja 2022. godine, a podsjetnik je poslan svim zaposlenicima 27. lipnja na početku toplinskog vala. Fakultet je, k tome, financirao izradu elaborata za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odsjeka ukupne snage od 192 kW. Za dva tjedna raspisat ćemo javnu nabavu za izvođenje navedenih radova. Osim toga naručili smo Tehničko-ekonomsku studiju energetske obnove zgrada Fakulteta od izv. profesorice Tee Žakule i njezina tima s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu. PMF želi biti primjer u racionalnom trošenju energije i korištenju obnovljivih izvora što je u skladu s našom misijom da mijenjamo društvo znanjem. – rekao je Mirko Planinić, dekan PMF-a za Jutarnji.

Golemi problemi u opskrbi ruskom plinom primorali su Europsku komisiju na ozbiljna promišljanja o strategiji štednje energije pa se ovih dana očekuje kako će EK zatražiti od članica EU da ljeti smanje hlađenje, a zimi grijanje javnih zgrada i ureda. Javne institucije u nekim članicama već su uvele restrikcije u rashlađivanju prostora.

Primjerice, njemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju stotine prostorija rashlađivati na 26 do 28 °C, a ne kao dosad na 24 °C čime bi se moglo uštedjeti pet posto energije. U Sloveniji su upravitelji zgrada u državnom vlasništvu zamoljeni da klimatizacijske uređaje ne postavljaju na temperature ispod 25 °C tijekom dana, a kada su uredi prazni, temperatura se ne bi trebala spuštati ispod 28 stupnjeva što bi moglo dovesti do uštede 10 posto energije.

I naša Vlada priprema paket mjera za racionalizaciju potrošnje energije. Pojedinosti se još ne znaju, no u Vladi kažu kako će se donijeti mjere za državna tijela, a građanima će se također uputiti preporuke vezane uz smanjenje potrošnje.

U Saboru se također razmišlja o potrošnji, no za konkretne mjere će se pričekati odluka Vlade, tim prije što o svim troškovima održavanja brine zajednički ured Vlade i Sabora. Predstojnik Ureda predsjednika Sabora Tomislav Šimičević kaže da je potrošnja energije u Saboru već sada bitno smanjena jer je od petka nastupila ljetna stanka.

U Saboru više nema zastupnika, kao ni službenika čiji je posao izravno vezan uz rad zastupnika. Samim time u uredima više ne rade klimauređaji i ukupna je potrošnja pala. Dugoročnijih planova za uštedu zasad nema, no Šimičević napominje da zgradi Sabora tek slijedi obnova nakon potresa te u sklopu nje treba provesti i energetsku obnovu zgrade. Vladine upute o štednji energije očekuju i brojne javne institucije, ali i čelni ljudi gradova i županija.

S obzirom na porast cijena opskrbe električnom energijom početkom 2022. godine, najavljeni rast cijena svih energenata te, slijedom toga, očekivani rast režijskih troškova, ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith već je 23. svibnja 2022. uputio svim zaposlenicima IRB-a smjernice za racionalizaciju i uštedu potrošnje električne energije.

– Ova racionalizacija uključuje sve uređaje tijekom cijele godine, pa tako i korištenje klimatizacijskih uređaja, osim u slučajevima kad je rad uređaja i održavanje određene temperature nužan zbog prirode istraživanja i tehničkih zahtjeva instrumenata koji diktiraju održavanje određene temperature. – priopćili su iz službe za odnose s javnošću Instituta Ruđer Bošković.

FOTO: UNSPLASH