LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povećanja za šest i dva posto

Realiziran je dogovor između Vlade i sindikata: Raste osnovica plaće u državnim službama, povećava se iznos božićnice i regresa

Dodatkom u kolektivnom ugovoru predviđena su i povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna te dara za djecu s 600 na 754 kune. Također, očekuje se i početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće, a isti bi se trebao dogoditi najkasnije u rujnu iduće godine. 

Dodatkom u kolektivnom ugovoru predviđena su i povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna te dara za djecu s 600 na 754 kune. Također, očekuje se i početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće, a isti bi se trebao dogoditi najkasnije u rujnu iduće godine. 

Konačnim potpisom dodatka o kolektivnim ugovorima, službeno su završeni pregovori o povećanju osnovice plaće, koje su vodili Vlada RH i predstavnici sindikata državnih službi. Već s ovim mjesecom osnovica raste za 6 posto, a od 1. travnja slijedi dodatno povećanje od dva posto.

 
Zaista mi je veliko zadovoljstvo i posebno želim naglasiti ulogu ministra Piletića koji je u ime Vlade vodio pregovore, da smo prije nekoliko dana zajednički došli do dogovora i kompromisa - rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi HRT.

Iako nisu svi članovi sindikata zadovoljni te smatraju kako povećanje nije dostatno, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem ističe kako je u proteklih 12 mjeseci osnovica rasla za značajnih 12,44 posto.

Ovo su za nas i sve ostale bili krucijalni pregovori. U ove pregovore smo izašli sa zahtjevom rasta osnovice od 8+5 i tražili razliku zaostajanja plaća i pregovora u ovoj godini za 2022. godinu kao i rasta osnovice za 2023. godinu. Predmet pregovora su uvijek i materijalna prava. Jesmo li kao sindikati ostvarili zahtjev 8+5, nismo, zato je i dio nezadovoljstva naših članova jasan, no isto tako, ono što smo realizirali definitivno možemo razumjeti kao temelje i nadogradnju koju ćemo graditi sljedeće godine. Ove godine smo dvaput imali pregovore za rast osnovice - rekla je Šprem za HRT.


Dodatkom u kolektivnom ugovoru predviđena su i povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna te dara za djecu sa 600 na 754 kune. Također, očekuje se i početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće, a isti bi se trebao dogoditi najkasnije u rujnu iduće godine. 
 

Premijer iskoristio priliku za pohvalu rada Vlade


Nakon potpisivanja ugovora, s kojim će povećanje plaće doživjeti oko 240 tisuća zaposlenika u državnim službama, uključujući profesore i nastavnike, premijer Andrej Plenković prigodno se obratio javnosti.

 Prije svega želim zahvaliti na povjerenju, razumijevanju i postignutom kompromisu. Naglasio sam uoči potpisivanja kako ovo nisu razgovori u kojim bi jedna strana trebala biti pobjednik, a druga gubitnik. Ovo su razgovori o najvažnijem pitanju koje je zadaća Vlade stalno – da unaprjeđuje ekonomski i socijalni standard naših građana. Naših građani su svi, oni koji rade i u javnom i u privatnom sektoru i logično je da u ovakvo kompleksnim okolnostima koje su s nama već tri godine, zahtijevale snažne, ozbiljne i neuobičajene intervencije Vlade. To ne znači stagnacija, nego stabilnost. Imamo čvrstu parlamentarnu većinu i čvrst smjer gospodarskog i socijalnog unaprjeđenja te jačanje socijalne kohezije. U šest godina mandata naše Vlade materijalna prava, pa i povećanje plaća samo kroz osnovicu kad se računa i 2 posto od 1. travnja 2023. rasla je za 33 posto. To je trećina. To dovoljno govori o političkoj volji, o namjeri Vlade da unaprijedi standard zaposlenika u javnim i državnim službama. I to je naš smjer, to je naš standard. Ali ona nije samo naša, ona je zajednička, rekao je Plenković pred medijima.

FOTO: HRT/SCREENSHOT