LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spašavanje turizma

Realizacija školskih putovanja u Hrvatskoj donijela bi 300 milijuna kuna; potrebna prilagodba cijena

Ministarstvo turizma poslalo je dopis školama vezano uz organizaciju putovanja. Fokus je stavljen na domaći turizam, koji za sada ima paprene cijene, pa bi bila potrebna prilagodba cijena jer su do sada učenici dobivali bolju ponudu za manje novca za putovanja izvan Hrvatske.

Ministarstvo turizma poslalo je dopis školama vezano uz organizaciju putovanja. Fokus je stavljen na domaći turizam, koji za sada ima paprene cijene, pa bi bila potrebna prilagodba cijena jer su do sada učenici dobivali bolju ponudu za manje novca za putovanja izvan Hrvatske.

Ministarstvo turizma poslalo je dopis školama u kojemu ih pozivaju da planirana putovanja učenika ne otkazuju u potpunosti, nego da ih odgode za neki drugi datum, a da ona koja još nisu dogovorena realiziraju u Hrvatskoj, piše Novi list.

Ministarstvo smatra da će se tako u Hrvatskoj zadržati 300 milijuna kuna, i to samo u tromjesečnom periodu – od ožujka do lipnja. Idealno bi bilo kada bi se ta putovanja realizirala u vrhuncu turističke sezone, ali sve, naravno, ovisi o razvoju pandemije.  

– Svjesni činjenice da su moguće situacije u kojima će se realizacija planiranih učeničkih i studentskih putovanja u ovim izvanrednim okolnostima podudarati s vremenom odmora učenika i studenata, u koje vrijeme navedena putovanja do sada najčešće nisu planirana, kao i okolnosti koje mogu otežati ili predstavljati zapreku za njihovu realizaciju, molimo sve, a osobito ravnatelje ustanova, da se u suradnji s roditeljima u svim slučajevima kada će to biti moguće i kada će postojati suglasnost studenata i roditelja učenika planirana putovanja realiziraju. – stoji u dopisu.

Planira se odgađanje nekih maturalnih putovanja

Kako doznaje Novi list, već sada se pretpostavlja da neće moći biti realizirana neka putovanja u inozemstvo, a posebice u popularne destinacije kao što je Španjolska, država značajno pogođena pandemijom. Tako su roditelji učenika Prve riječke hrvatske gimnazije dobili upitnike s opcijom da se putovanje odgodi za sljedeće proljetne praznike.

Cijene ljetovanja u Hrvatskoj vrtoglavo visoke

Ako se od hrvatskih školaraca, odnosno njihovih roditelja očekuje da djecu pošalju na putovanje unutar Hrvatske, onda bi se zasigurno trebale prilagoditi cijene. Tako su neki učenici svoj trodnevni izlet u Hrvatskoj nedavno platili 1900 kuna:
– Cijene su u Hrvatskoj toliko otišle u nebo da naši roditelji nemaju tako visok standard da bi im djeca putovala po Hrvatskoj. To je pravi razlog zbog kojeg maturanti putuju u druge zemlje koje im za manji novac nude više. Zgrozila me činjenica da su učenici trodnevno putovanje u Vodice, koje je trajalo od petka do nedjelje, platili 1900 kuna. Za nešto veći iznos mogli su organizirati petodnevno putovanje u Prag. Prosječan Hrvat ne ide na more jer mu to standard ne dopušta. Ova preporuka Ministarstva turizma može se realizirati samo ako hotelijeri prilagode cijene hrvatskom standardu. –rekao je za Novi list Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.
FOTO: UNSPLASH