LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjere opreza

Ravnatelj HZJZ-a Capak otkrio kako bi trebale izgledati COVID-putovnice

Popularno zvane COVID-putovnice zapravo su cerfitikati o cijepljenju koji bi se u bliskoj budućnosti mogli koristiti za prijelaz preko granice bez negativnog PCR testa.

Popularno zvane COVID-putovnice zapravo su cerfitikati o cijepljenju koji bi se u bliskoj budućnosti mogli koristiti za prijelaz preko granice bez negativnog PCR testa.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je za Jutarnji list kako će izgledati certifikat o cijepljenju na razini Europske unije, poznatiji po neformalnom nazivu COVID-putovnice. 

Naime, certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, naziv cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci. Capak je dodao da se sličan certifikat sada koristi samo u medicinske svrhe te da se intenzivno razgovara o tome da se koristi i za prijelaz granice

Rješenje bi trebalo biti smart kartica ili kod na mobitelu, no za njegovu realizaciju treba proći još barem tri mjeseca.
– Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje. – rekao je Capak za Jutarnji list.
Pojasnio je da cijepljeni građani već sada dobiju potvrdu o cijepljenju s osnovnim podatcima i QR kodom koji im služi za to da dobiju informacije o cjepivu koje su primili.

O konkretnim postupcima i novinama još se ne može govoriti, no neke su članice EU-a već najavile da će uvesti certifikate kao zamjenu za PCR test. Jedan je od rigoroznijih primjera Izrael u kojemu necijepljenim građanima vjerojatno ne bi bio dozvoljen pristup masovnim okupljanjima ili druženje s ostalim kolegama s posla te bi radili u dislociranim uredima.
FOTO: UNSPLASH