LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska obrtnička komora

Rast interesa učenika za strukovne škole, evo koja je ponijela titulu najbolje škole u Hrvatskoj

Srednja strukovna škola Antuna Horvata nudi obrazovanje u jedanaest različitih zanimanja iz sustava vezanih obrta.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata nudi obrazovanje u jedanaest različitih zanimanja iz sustava vezanih obrta.

Rast interesa učenika za upis u strukovne škole, koje su postale ključne u obrazovanju novih generacija obrtnika, posebno je vidljiv posljednjih godina. Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova ove godine ponijela je titulu najbolje strukovne škole u Hrvatskoj. Na svečanosti povodom 30. obljetnice Hrvatske obrtničke komore, ravnatelj škole Mirko Ćurić primio je Nagradu Šegrt Hlapić, koja se dodjeljuje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, prepoznajući tako iznimna postignuća u obrazovanju budućih obrtnika.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata nudi obrazovanje u jedanaest različitih zanimanja iz sustava vezanih obrta, uključujući kuhara, slastičara, pekara, mesara, soboslikara-ličioca, frizera, fotografa, elektroinstalatera, automehaničara, cvjećara i mehaničara poljoprivredne mehanizacije. Prosječan uspjeh učenika u ovoj školi ocijenjen je kao vrlo dobar, a u školskoj godini 2023./2024., škola je sudjelovala u tri projekta/programa sufinancirana sredstvima Europske unije, uključujući projekte bilateralne suradnje sa zemljama članicama EU.

Želite raditi u IT sektoru? Prijavite se na natječaj za radno mjesto u Zagrebu



Ključnu ulogu u karijernom razvoju mladih obrtnika imaju njihovi mentori, koji im pružaju podršku, stručne savjete, smjernice i alate kako bi napredovali i razvijali se u svojim odabranim zanimanjima. Jedan od takvih mentora je Danijel Kodrnja, vlasnik obrta Strojna obrada metala iz Zagorskih Sela, koji već 21 godinu prima učenike na naukovanje. Do sada je u zanimanju tokar obrazovao 18 naučnika, a osam ih je i zaposlio. Njegov trud i predanost prepoznati su na obilježavanju 30. obljetnice Hrvatske obrtničke komore, gdje je nagrađen Nagradom Šegrt Hlapić za najboljeg mentora.

U najavi modularna nastava za strukovnjake – je li provediva s obzirom na manjak nastavnika i što dugoročno donosi?



Učenici strukovnih škola predstavljaju budućnost obrtništva, a među njima se posebno ističe Helena Karić iz Obrtničke škole Gojka Matuline u Zadru. Helena je proglašena najboljom učenicom strukovne škole na obilježavanju 30. obljetnice Hrvatske obrtničke komore te je dobitnica Nagrade Šegrt Hlapić. Ta nagrada, koja se dodjeljuje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, dolazi kao priznanje za njezin izniman uspjeh u školovanju za zanimanje frizer. Helena je osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju Wordskills Croatia u disciplini frizerstvo, a svoje vještine pokazala je i na prvim danima frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore, gdje je također osvojila prvo mjesto u kategoriji Valovita frizura.

Smanjenje satnice povijesti u srednjim strukovnim školama izazvalo prijepor, fokus će biti stavljen na ova tri predmeta



Ti uspjesi još su jedan dokaz da hrvatske strukovne škole i njihovi učenici imaju svijetlu budućnost u obrtništvu, čuvajući tradiciju i unoseći nove vrijednosti u taj važan sektor.
IZVOR: HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA (HOK)
FOTO: HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA (HOK)