LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za žene u znanosti

Raspisan natječaj za stipendiranje mladih znanstvenica; svakoj će se isplatiti 5 tisuća eura

Nacionalni program Za žene u znanosti potiče izvrsne mlade znanstvenice da svojim radom dodatno istaknu svoj potencijal za mijenjanje svijeta na bolje. Prijave su otvorene do 4. prosinca.

Nacionalni program Za žene u znanosti potiče izvrsne mlade znanstvenice da svojim radom dodatno istaknu svoj potencijal za mijenjanje svijeta na bolje. Prijave su otvorene do 4. prosinca.

L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija petnaestu su godinu zaredom raspisali natječaj za Nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti. Ponovno će nagraditi četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5000 € (u kunskoj protuvrijednosti).


Ovaj program stipendiranja puno je više od financijske potpore – on ujedno predstavlja i svojevrsno priznanje hrvatskoj znanosti i znanstvenicama, osvještavajući javnost o značaju njihova rada te veličini njihovih znanstvenih doprinosa. Njegovu značaju na globalnoj razini i potencijalu za prepoznavanje mladih nada u znanosti svjedoči i činjenica da su čak dvije laureatkinje međunarodnog programa L'Oreal – UNESCO For Women in Science dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju. Amerikanka Jennifer Doudna (Sveučilište California Berkeley) i Francuskinja Emmanuelle Charpentier (Institut Max Planck) nagrađene su za postignuća u istraživanju metode prepravljanja genoma te time postale tek šesta i sedma žena u povijesti koje su dobile Nobelovu nagradu za kemiju.


S obzirom na iznimno izazovnu 2020. godinu, do velikog je izražaja došla važnost neprestanog ulaganja u razvoj znanosti na svim razinama društva. Kontinuirano ulaganje u znanstvena istraživanja te rezultati koji proizlaze iz znanstvenih radova svakako mogu pridonijeti bržem napretku društva, kao i bržem odgovoru na krizne situacije poput pandemije koronavirusa, a znanstvenice daju ključni doprinos u rješavanju današnjih izazova. Nacionalni program Za žene u znanosti, stoga, potiče izvrsne mlade znanstvenice da svojim znanstvenim radom dodatno istaknu svoj potencijal za mijenjanje svijeta na bolje.


Prema pravilniku Natječaja, neki su od uvjeta za pristup da kandidatkinje moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske i biti u završnoj godini izrade doktorske disertacije. O dobitnicama stipendija odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem i renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.


Prijave su otvorene do 4. prosinca 2020. Svi detalji Natječaja dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva kulture i medija.

FOTO: PEXELS