LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Štrajk sindikalista

Radnici studentske menze idu u štrajk – nisu postigli dogovor sa Sveučilištem

Radnici zadarske studentske menze najavljuju štrajk nakon bezuspješnog sastanka s Agencijom za studentski standard.

Radnici zadarske studentske menze najavljuju štrajk nakon bezuspješnog sastanka s Agencijom za studentski standard.

Samostalni sindikat zaposlenih u studentskim centrima i Agencija za studentski standard jučer su imali sastanak u kojemu se trebalo postići primirje kako bi se izbjegao štrajk radnika u zaposlenih menzama, ali do toga nije došlo, prenosi Antena Zadar.
 
Agencija za studentski standard agencija je Sveučilišta u Zadru kojoj je primarna svrha prehrana zadarskih studenata i ujedno agencija s kojom radnici studentske menze nisu postigli dogovor, zbog čega planiraju sljedeće korake: 
– Krećemo u štrajk koji ćemo najaviti sukladno Zakonu o radu. Međutim, moram reći da je današnje mirenje prošlo u tolerantnom tonu, tako da smo rekli da ako poslodavac doslovno pet minuta prije štrajka dođe s prihvatljivom ponudom, mi ćemo od štrajka odustati. Postoji naznaka da bismo se mogli dogovoriti oko dviju od triju stvari koje su upitne. Ta treća stvar je i najvažnija, a to je sistematizacija. Nekih malih pomaka ima, krajnjeg rezultata nema, a možda će ga biti. – kaže Tomislav Kiš, sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata zaposlenih u studentskim centrima za Antenu Zadar.
Zašto radnici ulaze u štrajk?

Na to je pitanje Kiš jučer odgovorio gostujući u eteru Antene, pri čemu je naveo da su još 2019. godine pokrenuli proces kolektivnog pregovaranja koji je u početku išao normalno. Kad je došla epidemija, kolektivne su pregovore zamrznuli i nastavili ih po završetku lockdowna. Na prvom sastanku odustali su od svih materijalnih potraživanja, govori Kiš, te im je dao ponudu da poslodavac, budući da zna svoju situaciju, izračuna koliko po kojoj stavci mogu platiti da posljedice lockdowna ne sruše firmu. 
– Izrazili smo izuzetno jasno spremnost da, ako se mora, možemo početi govoriti i o smanjenju radničkih prava, plaća i svega ostalog, uz uvjet da to bude na određeni definirani rok. Očekivali smo novi sastanak, međutim dobili smo takvu povratnu bezobraštinu da nas je to šokiralo. Predložili su da će visinu naših primanja određivati upravno vijeće. Odbili su raspravljati o visini plaća razgovorom već su odlučili da će oni to određivati. Htjeli smo i sistematizaciju uvrstiti u kolektivni ugovor. Također, po pitanju prijenosa radnika tražili smo da to bude unutar radnog mjesta, što je odbijeno. To znači da, ako kafiću preko puta konobar ode na bolovanje, Agencija bi mu mogla poslati radnika studentske menze bez prijenosa radnog ugovora, što je po nama nedopustivo. Djelatnici Agencije za studentski standard imaju plaću između 3500 i 4000 kuna, a zaista ne znam koliko imaju članovi Uprave. Nije problem u nerazmjeru plaće nego u odnosu – ti si moj radnik, ti moraš raditi za mene i ja ću ti određivati koliko ćeš biti plaćen! – kazao je Kiš za Antenu.
Prije nekoliko dana Sindikat je rektorici uputio i otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti, a u kojemu se navodi u čemu je problem:

– Poštovana gospođo rektorice,

Obraćamo Vam se sa zamolbom da svojim djelovanjem pokušate spriječiti bespotrebnu eskalaciju radničkog nezadovoljstva u Agenciji za studentski standard Zadar čiji je osnivač Sveučilište u Zadru, koje može završiti štrajkom koji bi stvorio ekonomsku i moralnu štetu Sveučilištu i studentima.

Evo o čemu se radi: 2019 g. (prije epidemije COVID-19) započeli smo kolektivne pregovore u Agenclji za studentski centar Zadar.

U pregovaračkom odboru bili su predstavnici Poslodavca i Sveučilišta. Zahtjevi sindikata odnosili su se na uređenje odnosa izmedu Poslodavca i Sindikata na način utvrđen Zakonom o radu uključujuči i materijalna prava. Tijekom lock down-a kolektivni pregovori su stavljeni u mirovanje, po prestanku oni su nastavljeni s tim da je sindikat izmijenio svoje zahtjeve na način:

1. odustali smo od svih prethodno traženih povećanja,

2. predložili poslodavcu da sam predloži koje vrijednosti je spreman po pojedinim stavkama uvrstiti u Kolektivni Ugovor,

3. izrazili smo jasnu spremnost pregovarati i o smanjenju prava na određeni rok (ukoliko se mora) uz uvjet da se to odnosi na sve zaposlenike pa i na Upravu.

Odgovor koji smo dobili nas je šokirao i uvrijedio i to iz razloga što Poslodavac nije došao s predloženim novčanim vrijednostima (pa makar oni bili i manji od postojećeg) nego je predložio da odredbe o visini plaće izbacimo iz Kolektivnog Ugovora i to na način da oni ne bi uopće željeli pregovarati niti o visini vrijednosti boda nego bi oni određivali.

Ne žele prihvatiti da drugi važan element za ugovaranje plaće, a to je broj bodova iz sistematizacije, bude uvršten u Kolektivni Ugovor, jednom riječju o plaći se ne žele dogovarati nego je žele određivati.

Takav način razmišljanja u totalnoj je suprotnosti s proklamiranom politikom Vlade o rješavanju problema putem socijalnog dijaloga.

Gospođo rektorice, o našim plaćama želimo pregovarati, a ne želimo da nam se one određuju i to je princip od kojega niti sindikat niti radnici neće odustati. Pogotovo nas je uvrijedio iščitavani stav predstavnika Sveučilišta u Zadru da su zaposlenici ljudi niže vrijednosti s kojima ne treba razgovarati o plaći nego ćemo im mi to odrediti.

Gospođo rektorice, naši zahtjevi niti Upravu Agencije, niti Sveučilište u Zadru neće koštati niti lipe. Obavještavam Vas da je s današnjim datumom pokrenut proces mirenja u kojem se stvari mogu popraviti, međutim principijalno niti sindikat niti radnici neće pristati da nam se plaće određuju i u legitimnoj borbi za principe socijalnog dijaloga po potrebi ćemo organizirati štrajk do ispunjenja naših zahtjeva.

Poštovana gospođo rektorice, molimo Vas da sa svoje pozicije djelujete u pravcu mirnog i principijalno rješavanje kolektivnog radnog spora kako bi se izbjegla potencijalnim štrajkom nanesena šteta.

FOTO: UNSPLASH