LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija tvrtke CROZ

QED 2017.: Harmonija i radost mogu biti sastavni dijelovi poslovnog okruženja

– Shvatio sam da struktura tvrtke mora biti jednostavna, mjerljiva i vidljiva te da u fokusu moraju biti međuljudski odnosi – istaknuo je Richard Sheridan.

– Shvatio sam da struktura tvrtke mora biti jednostavna, mjerljiva i vidljiva te da u fokusu moraju biti međuljudski odnosi – istaknuo je Richard Sheridan.

Jedanaesta QED konferencija u organizaciji tvrtke CROZ održala se od 7. do 9. svibnja. U Zadru je okupila više od 200 sudionika koji su kroz predavanja, radionice i praktične primjere iz prakse doznali kako izgraditi poticajno radno okruženje i stvoriti harmoniju unutar organizacije i timova.

Softverska industrija, ali i većina drugih industrija i sektora, suočavaju se s istim problemom – kako poslovni i organizacijski kaos pretvoriti u red. Kako stvoriti korporativnu kulturu u kojoj unatoč svim svakodnevnim izazovima vlada harmonija, a zaposlenici i dalje ostaju produktivni, inovativni i kreativni?

Ovogodišnji glavni govornik Richard Sheridan, direktor tvrtke Menlo Innovation i autor knjige Joy.Inc, na vlastitom je primjeru otkrio sudionicima kako je izgradio timsku kulturu fokusiranu na poslovnoj vrijednosti – radosti:

– U jednom trenutku života našao sam se u situaciji da nisam znao kako dalje; radio sam, a posao nikad nije bio odrađen, odljubio sam se od vlastite struke i našao u kaosu. Tada sam shvatio da je vrijeme za promjenu. Shvatio sam da struktura tvrtke mora biti jednostavna, mjerljiva i vidljiva te da u fokusu moraju biti međuljudski odnosi. I krenuli smo s eksperimentima. Naši timovi rade u paru, na jednom računalu, imamo open office, imamo dnevne stand-up sastanke, slušalice su strogo zabranjene na poslu, zabranjeno je i komuniciranje putem chatova, a u naš ured djelatnici mogu dovoditi djecu. Možete li sve ovo uopće zamisliti u vašoj organizaciji? –

Kako riješiti složene probleme kroz koncept računalnih igara sudionicima je otkrila Phaedra Boinodiris, IBM leader za serious gaming i gamification. Mnogi drugi stručnjaci poput Joachima Guckera i Thorstena Gresslinga iz tvrtke ARS te Tihomira Cirkvenčića iz IBM-a kroz praktične su primjere pokazali kako su oni unutar svojih organizacija postigli harmoniju.

Foto: Media Val

Da je za postizanje harmonije nužna sinergija generacija, pokazali su Marin Trošelj iz STEMI-ja te gosti njegova okruglog stola – učenici Marta Paladin, Magda Topić i Fran Zekan. Unatoč mnogim problemima u obrazovnim institucijama koje guše strast i ljubav prema otkrivanju i stvaranju, a zahvaljujući učiteljima i mentorima koji su nesebično odvajali svoje slobodno vrijeme, oni su uspjeli zadržati svoju strast. Starije generacije moraju ulagati u mlade, a mladi to iskoristiti na najbolji mogući način kako bi društvo i svijet u kojem živimo napravili boljim.

Osim glavne teme konferencije, posebnu pažnju privukla su i predavanja o trenutno vrlo aktualnim temama u IT industriji, kao što su PSD2 direktiva, Blockchain, DevOps i cloud.

Najbolji način za uvođenje promjena i poboljšanja je testiranje, odnosno eksperimentiranje. Teško da postoji gotov model koji se može implementirati u organizaciju i koji će kaos pretvoriti u red. Ipak, QED 2017 sudionicima je pokazao niz mogućnosti kako to napraviti. Treba pokušati i eksperimentirati. Eksperimentirat će i CROZ jer je upravo to tema iduće QED konferencije koja će se održati u svibnju 2018. godine

FOTO: MEDIA VAL