LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Besplatni online seminari

Pruža se pomoć mladima pri snalaženju u svijetu odraslih; u tijeku prijave za edukativni program

Besplatnim ciklusom online seminara mladi će se upoznati s pravima, obvezama i mogućnostima u svijetu koji ih očekuje nakon navršenih 18 godina. Konkretno, obrađivat će teme pravne, financijske i opće građanske pismenosti.

Besplatnim ciklusom online seminara mladi će se upoznati s pravima, obvezama i mogućnostima u svijetu koji ih očekuje nakon navršenih 18 godina. Konkretno, obrađivat će teme pravne, financijske i opće građanske pismenosti.

Udruga Bonsai iz Dubrovnika u suradnji s Info Zonom iz Splita organizira ciklus od tri besplatna edukativna online seminara pod nazivom Orijentacija mladih u svijetu odraslih. Održat će se od 10. do 12. prosinca. 

Organizatori ističu da je cilj ciklusa upoznati mlade ljude, a ponajprije mlađe punoljetnike, s njihovim pravima, obvezama i mogućnostima u svijetu koji ih očekuje nakon navršenih 18 godina. Konkretno, obrađivat će teme pravne, financijske i opće građanske pismenosti.

– Skok iz školskih klupa i sveučilišnih dvorana u svijet odraslih, koji je prepun svojih pravila kojima nas nisu učili u školama, zna biti šokantno iskustvo. Iako nas klasično obrazovanje uči mnogočemu, ipak iz njegovog sustava često izađemo uz dojam da i dalje nemamo pojma o onim bitnim i praktičnim životnim stvarima, osjećajući se kao da smo pali s Marsa bez ikakvog kompasa. Kako krenuti u potragu za poslom i biti konkurentan na tržištu rada? Što zakoni kažu o mojim pravima u radnom odnosu? Želim započeti vlastit posao, kome da se obratim? Što su uopće sve te kratice poput HZZO I HZZ i kakve veze ja imam s njima? A banke, računi, porezi – tko će mi objasniti što je tu za mene bitno? Želim studirati u inozemstvu, kako da to ostvarim? Odgovorit ćemo na sva ova, a i ostala bitna pitanja. – navode organizatori na službenim stranicama.

Seminari će se održavati na platformi Zoom. Valja napomenuti da je sudjelovanje besplatno, ali i da je potrebno prethodno se prijaviti na poveznici

U četvrtak, 10. prosinca, od 16 do 18 sati na rasporedu je tema Pametno do posla.

– Pričat ćemo o svemu što trebaš znati jednom kad kreneš u avanturu zvanu zapošljavanje – o tvojim pravima i obvezama unutar radnog odnosa, o vrstama radnih ugovora, o tome kako se možeš koristiti mogućnostima javnih institucija (Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje) te o aktualnim mjerama i poticajima za samozapošljavanje. Osim toga, pokazat ćemo ti kako napisati dobar životopis i pripremiti se za razgovor za posao, a glavnu će riječ o svim ovim temama imati Ana-Marija Marić i Ante Kudić iz Pravne klinike Pravnog fakulteta u Osijeku Osijek pro-bono. – ističu iz Bonsaija.

Tema Znaj svoje financije! obradit će se u petak, 11. prosinca, od 16 do 18 sati.

– Usvojit ćemo ono znanje koje nam je potrebno kako bismo mogli pametno raspolagati vlastitim financijama. Dakle, pričat ćemo o računima u banci i tome kako izabrati vrstu računa sukladno vlastitim potrebama, o vrstama štednji, kreditima i njihovim prednostima i nedostatcima, porezima, osiguranjima i investicijskim fondovima, a čitav program vodit će studenti iz Ekonomske klinike Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. – kažu organizatori.

Za subotu, 12. prosinca, od 13 do 15 sati zakazan je seminar naziva Kako do studija u inozemstvu?.

– O mogućnostima koje se studentima nude po pitanju internacionalne razmjene i detaljima vezanim za postupak prijave studija u zemljama Europske unije i SAD-a pričat će nam Ana Uglešić, EducationUSA savjetnica iz Instituta za razvoj obrazovanja, dok će nam o svojim iskustvima tijekom studentske razmjene i sudjelovanju u programu Erasmus+ pričati Jakov Cipurić. – dodaju.

FOTO: PIXABAY