LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državni zavod za statistiku

Prosječne plaće po županijama: Grad Zagreb odskače, istok Hrvatske podosta zaostaje

Iako je u Zagrebu zabilježen najmanji rast, građani metropole još uvijek zarađuju znatno više u odnosu na ostatak Hrvatske.

Iako je u Zagrebu zabilježen najmanji rast, građani metropole još uvijek zarađuju znatno više u odnosu na ostatak Hrvatske.

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke o prosječnim plaćama građana za svaku pojedinu županiju. Podaci su dobiveni analitičkom obradom JOPPD obrasca te se redovito objavljuju svaka tri mjeseca.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022., u odnosu na isto razdoblje 2021., porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 posto, stoji na stranicama DZS-a

Iako je u Zagrebu zabilježen najmanji rast, građani metropole još uvijek zarađuju znatno više u odnosu na ostatak Hrvatske. Neto plaća u prosjeku, na području Grada Zagreba, iznosi 8 968 kuna. Najmanje se zarađuje u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje građani od rada na mjesečnoj bazi, u prosjeku, uprihode 6 577 kuna neto. 

Pregledom tablice jasno je kako građani na istoku Hrvatske zarađuje znatno manje u odnosu na Zagreb i primorske županije. Tablični prikaz prosječnih bruto i neto isplaćenih plaća u trećem tromjesečju dostupan je ovdje.

FOTO: PIXABAY