LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
posljedice za infrastrukturu i građane

Promjena klime i ubrzano zagrijavanje Zagreba: izazovi i rješenja

Klima na Zagrebačkoj gori prešla je iz snježno-šumske u vlažnu umjereno toplu klimu, dok su ljeta u gradu postala vruća umjesto umjereno toplih.

Klima na Zagrebačkoj gori prešla je iz snježno-šumske u vlažnu umjereno toplu klimu, dok su ljeta u gradu postala vruća umjesto umjereno toplih.

Zagreb se, poput brojnih europskih gradova, suočava s brzim zagrijavanjem koje donosi ozbiljne posljedice po infrastrukturu i zdravlje građana. Kako bismo se uspješno nosili s ovim izazovima, ključno je kontinuirano informiranje javnosti i donositelja odluka, istaknuto je na predavanju Ivane Herceg Bulić s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu pod nazivom Odziv zagrebačke klime na globalno zatopljenje i urbanizaciju, piše Hina.
 


VEZANO: Kako klimatske promjene utječu na zdravlje?


 

Spas u zelenim površinama


Meteorološka mjerenja ukazuju na pozitivan temperaturni trend na svim gradskim postajama, što rezultira promjenom klimatskih klasa. Klima na Zagrebačkoj gori prešla je iz snježno-šumske u vlažnu umjereno toplu klimu, dok su ljeta u gradu postala vruća umjesto umjereno toplih.

Gusto izgrađeni dijelovi grada, poput centra, najviše su pogođeni zagrijavanjem, dok zelene površine, posebno parkovi s bogatom vegetacijom, djeluju kao prirodni regulatori temperature. Medvednica i njezine šume igraju ključnu ulogu u prirodnom strujanju zraka, hlađenju grada i pročišćavanju zraka. Očuvanje postojećih zelenih površina u gradu postaje vitalno, uz moguće dodavanje novih, ističu na predavanju.
 

Svaki pojedinac ima ulogu


Dugotrajne suše oslabljuju ohlađujući učinak zelenih površina, pa se predlaže prikupljanje i pohranjivanje oborinskih voda za navodnjavanje urbanih zelenih površina tijekom sušnih razdoblja.

Suočavanje s klimatskim promjenama zahtijeva konkretne korake i njihovu provedbu. Svaki pojedinac treba preuzeti odgovornost za vlastiti ekološki otisak. Kontinuirano informiranje javnosti i donositelja odluka ključno je, uz isticanje pozitivnih primjera ekološki osviještenog ponašanja i štedljivog upravljanja ograničenim prirodnim resursima.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA