LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci konferencije o svakodnevici osoba s invaliditetom

Programi razmjene nužni osobama s invaliditetom, ali im je za to potrebno do 5 asistenata

Udruga Zamisli otvara rasprave o ključnim temama koje se tiču svakodnevice osoba s invaliditetom, a to su: asistencija, prilagodba kulturnih sadržaja, aktivno sudjelovanje, obiteljski život i zapošljavanje.

Udruga Zamisli otvara rasprave o ključnim temama koje se tiču svakodnevice osoba s invaliditetom, a to su: asistencija, prilagodba kulturnih sadržaja, aktivno sudjelovanje, obiteljski život i zapošljavanje.

Udruga Zamisli organizirala je 23. rujna online konferenciju Izazovi asistencije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, Hrvatska i EU praksa. Prva je to od njih pet u nizu koje će se održati u sklopu projekta Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom, koji financira Grad Zagreb kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, na konferenciji je istaknula kako posljednjih 12 godina kontinuirano upozoravaju na potrebu zakonskog reguliranja pitanja asistencije.

– Problemi leže u činjenici da se moraju uzeti u obzir individualne potrebe svake osobe s invaliditetom, njezin način života, potrebe i dnevne aktivnosti. Ne mogu isti broj sati asistencije dobiti osobe s invaliditetom kojima se svakodnevno treba pomagati oko svih fizioloških potreba i osobe kojima treba pomoć asistencije za odlazak do grada odraditi neku administraciju. Mi konstantno ukazujemo na te diskrepancije u sustavu i žao nam je što nadležno ministarstvo nije prepoznalo taj problem da napokon dobijemo Zakon o asistenciji koji bi to sve pravno regulirao. – poručila je pravobraniteljica.

Projektom Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom Udruga Zamisli otvara rasprave o ključnim temama u tom kontekstu, a to su: asistencija, prilagodba kulturnih sadržaja, aktivno sudjelovanje, obiteljski život i zapošljavanje. Cilj im je potaknuti osobe s invaliditetom na aktivan i neovisan život u skladu s njihovim željama i sposobnostima te potaknuti institucije na unapređenje postojećih sustava podrške.

Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba ovom je prigodom istaknula:

– Grad Zagreb uvijek traži rješenja za poboljšanje uvjeta mladih i studenata s invaliditetom jer smo svjesni važnosti njihova obrazovanja koje će im omogućiti povoljniji položaj na tržištu rada i time bolji životni standard.

Pred gotovo 60 sudionika osobe s invaliditetom iz cijele Hrvatske podijelile su svoja inozemna iskustva i zaključile kako je njihovo sudjelovanje u razmjenama i međunarodnim projektima nužno – jer im osigurava stjecanje dodatnih znanja, razvoj vještina i promjenu životne perspektive. Kao osobe s različitim vrstama invaliditeta čiji su izazovi u mobilnosti vrlo različiti, govornici su se usuglasili da je njihovo ravnopravno sudjelovanje moguće jedino uz pomoć asistenta, i to pet asistenata za jednu osobu s najtežim invaliditetom tijekom sedmodnevnog putovanja. Svi su jednako složni oko toga da funkcionalan prijevoz uz asistenciju čini nužnu simbiozu i preduvjet kvalitetne mobilnosti.

– Živjeti uz asistente i imati normalan život za mene je sve jer mi asistentica pomaže oko svega što mi je potrebno, od osobne higijene, učenja, uređivanja sobe, hranjenja do odlazaka u grad i obavljanja administrativnih poslova. To smatram normalnim životom, a ne izolaciju u sobi bez igdje ikoga. – istaknuo je Mario Hantak, osoba s invaliditetom iz Varaždina.

Udruga Zamisli zahtjeva da se, bez obzira na to hoće li to biti kroz zakon ili projektno financiranje, u središte pozornosti stavi osoba i njene individualne potrebe te da osobe koje trebaju pomoć druge osobe dobiju tu podršku kroz jedan resurs neovisno o tome jesu li u sustavu obrazovanja, zapošljavanja, rada ili neovisnog življenja. Na isti način smatra da treba regulirati i procjenu trajanja usluge asistencije koja se mora uskladiti s individualnim potrebama korisnika i zakonskim odredbama o radnom vremenu.

FOTO: BOLDER