LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Žena kao ti"

Program mentorske podrške za žene s metastatskim rakom dojke

Udruga SVE za NJU predstavila je program mentorske podrške za žene oboljele od raka dojke u sklopu kojeg će educirane mentorice pružati emocionalnu i praktičnu podršku oboljelim ženama te ih informirati o pravima i korisnim kontaktima.

Udruga SVE za NJU predstavila je program mentorske podrške za žene oboljele od raka dojke u sklopu kojeg će educirane mentorice pružati emocionalnu i praktičnu podršku oboljelim ženama te ih informirati o pravima i korisnim kontaktima.

4. travnja 2022, u Hrvatskom novinarskom društvu udruga SVE za NJU predstavila je svoj novi program i poručila bolesnicama:
– Imate metastatski karcinom dojke? Naše iskustvo i podrška može Vam pomoći da se lakše snađete u novim situacijama i uspješnije nosite s teškoćama tijekom liječenja. Mi smo žene kao ti!  Javite nam se s povjerenjem!

Program Žena kao ti namijenjen je ženama koje liječe metastatski rak dojke na Klinici za tumore. Provodi ga udruga SVE za NJU koja proteklih 12 godina pruža sveobuhvatnu podršku ženama oboljelima od raka u Centru za psihološku pomoć. Mentorice su žene s iskustvom u liječenju raka dojke i dodatno educirane za pružanje podrške u Programu. Klinika za tumore KBC Sestre milosrdnice prepoznala je potencijal ovoga projekta i prihvatila suradnju. Stoga će se pilot ovoga projekta provoditi u suradnji s Klinikom za tumore. U programu edukacije mentorica sudjelovali su stručnjaci iz Udruge Gordana Heidler, Maja Erceg Tušek i Ljiljana Vukota te iz KZT doc. dr. sc. Robert Šeparović, pročelnik Zavoda za internističku onkologiju, onkologinja dr. sc. Ana Tečič Vuger i glavna sestra Andreja Jurić.

Program mentorske podrške izradila je skupina stručnjaka iz SAD i Europe uz podršku tvrtke Novartis. Program se brusio na radionicama u nekoliko zemalja, među ostalim i u Hrvatskoj. SVE za NJU je odabrana kao udruga koja bi mogla iznijeti prva ovaj program u svijetu jer je procijenjeno da ima dovoljno stručnih iskustava i resursa. Predstavnice Udruge bile su članice radne grupe koja je radila na modifikaciji i finalizaciji programa.

Od siječnja je u tijeku edukacija osam mentorica koje će pružati podršku oboljelim ženama, a edukacija će se nastaviti na supervizijskim sastancima. U početku će se aktivirati sedam mentorica koje će pružati emocionalnu podršku, informirati o pravima i korisnim kontaktima, dati savjet i praktičku podršku, a oboljele žene će dobiti osjećaj dodatne brige i podrške, razumijevanja, osjećaj dobrobiti, bit će bolje informirane i osnažene, bolje će artikulirati svoje potrebe i uspješnije se zauzeti za sebe i biti pripremljene za terapijske postupke. Među prvim mentoricama su  Martina Borovec, Nada Đurinec, Vlasta Plečko, Sanja Ravlić, Ljiljana Šegović Pivac, Dubravka Tarle i Hermina Tomaić Marinić

Više o programu možete pročitati na linku.

FOTO: UDRUGA SVE ZA NJU