LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunacionalni odnosi

Profesor s Fakulteta hrvatskih studija izložio rezultate istraživanja o pomirenju Hrvata i Srba

– Rezultati istraživanja ukazuju na slabe pomake u spremnosti hrvatskih građana na pomirenje s građanima srpske narodnosti. – prepričavaju s Fakulteta hrvatskih studija.

– Rezultati istraživanja ukazuju na slabe pomake u spremnosti hrvatskih građana na pomirenje s građanima srpske narodnosti. – prepričavaju s Fakulteta hrvatskih studija.

U suorganizaciji Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Zaklade Konrada Adenauera, Franjevačkoga instituta za kulturu mira i Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, 12. svibnja 2021. u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu održan je okrugli stol Kvaliteta međuljudskih i međunacionalnih odnosa – 20 godina nakon. Prije njegova početka predstavljeni su rezultati drugoga vala anketnoga istraživanja o spremnosti na oprost i pomirenje Hrvata i Srba.

– Prvi val istoga anketnoga istraživanja proveden je godine 2000., a drugi val proveden je potkraj godine 2019. te su predstavljene promjene do kojih je došlo nakon 20 godina. Istraživanje je izložio izv. prof. dr. sc. Ivan Balabanić s Odsjeka za sociologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati istraživanja ukazuju na slabe pomake u spremnosti hrvatskih građana na pomirenje s građanima srpske narodnosti sve dok se ne promijene okolnosti koje su dovele do sukoba i dok srpska strana ne prihvati odgovornost za zbivanja tijekom 1990-ih. – prepričavaju s Fakulteta hrvatskih studija.

Uvodno su, ističu, o samom projektu koji traje već 20 godina, govorili fra Bože Vuleta iz Franjevačkoga instituta za kulturu mira i voditelj Ureda Zaklade Konrada Adenauera za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach. U panel-raspravi sudjelovali su prorektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Črpić, prodekan za znanost Fakulteta hrvatskih studija izv. prof. dr. sc. Ivo Džinić i prof. dr. sc. Andreja Brajša-Žganec s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

– Prorektor Črpić je istaknuo da smatra kako glavna oprjeka u Hrvatskoj nije oprjeka odnosa Hrvati-Srbi, nego oprjeka odnosa Hrvati-Jugoslaveni. Jedna struja je više usmjerena nacionalno, a druga više kozmopolitski i koja često ima a priori jedno negativno stajalište prema nacionalnom. Prof. dr. sc. Andreja Brajša-Žganec problematizirala je rezultate istraživanja koji ukazuju na vrlo nisku razinu općega povjerenja u druge koje se zamjećuje kod populacije od 16 do 24 godina starosti. Ukazala je na važnost kvalitete života općenito te na isprepletenost sustava koji utječe na mladoga pojedinaca – počevši od obitelji pa nastavno na odgoj i obrazovanje te u konačnici cijelu okolinu o kojoj ovisi kako će djeca učiti o međuljudskim odnosima. Prodekan Džinić istaknuo je da oprost u fokus stavlja konkretnu osobu, pojedinca koji mora sam sa sobom raščistiti neke stvari i kao takav može biti veliko olakšanje. S druge strane, ističe da i sami oprost može postati veliki teret kada želite nekome oprostiti, a tu ne nailazite na ono što je temelj mogućnosti oprosta – a to je da netko uopće traži oprost. Profesor Džinić ističe da je dojma da ljudi nemaju problema jedni s drugima, da nemaju problema sa suživotom, ali da misli da politika ima veliku ulogu u stvaranju percepcije mogućnosti zajedničkoga suživota i da je tu puno veći problem nego na razini pojedinca. – dodaju organizatori.

Ovo je bio prvi okrugli stol na temu oprosta i pomirenja Hrvata i Srba, a sljedeći će se održati 19. svibnja 2021. u Hrvatskom novinarskom domu. Videozapis izlaganja rezultata istraživanja i okrugloga stola može se pogledati na poveznici. Kompletni rezultati istraživanja dostupni su ovdje.
FOTO: PIXABAY