LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljiva situacija

Profesor na novinarstvu piše za opskurni portal, plagira kolumne i prepisuje s Wikipedije

Iako pisanje za upitnu platformu ne mora samo po sebi biti etički pogrešno, svakako cijela situacija postaje upitna kada za nju pišu profesori koji predaju budućim novinarima.

Iako pisanje za upitnu platformu ne mora samo po sebi biti etički pogrešno, svakako cijela situacija postaje upitna kada za nju pišu profesori koji predaju budućim novinarima.

Dva profesora koji predaju budućim profesionalnim novinarima, jedan s Fakulteta političkih znanosti, u Zagrebu a drugi sa Sveučilišta Sjever u Koprivnici, kao platformu za objavljivanje svojih kolumni koriste prilično neobičnu platformu.

Naime, Božo Skoko, PR stručnjak koji predaje na FPZG-u i Sead Alić, publicist koji predaje na Komunikologiji na Sveučilištu Sjever, pišu svoje kolumne za marginalni portal Epoha, na kojem se često mogu pronaći dezinformacije ili poluinformacije.

Neke od tvrdnji na portalu, prenosi Faktograf, su da je rat u Ukrajini namješten i da je veliki društveni eksperiment, kao i da Ukrajina financijski pomaže samo svojim cijepljenim građanima.

Posjetili smo naslovnicu portala, na kojoj se daju naći razne slične neprovjerene bedastoće: od toga da je Putin marioneta Svjetskog ekonomskog foruma (izvor je neimenovani video s teorijama zavjere), do toga da će roboti uskoro zavladati svijetom.

Alić je za Faktograf rekao kako stoji iza svega što je napisao i bilo gdje objavio te da je pitanje fake newsa pitanje za urednika portala.

Iako je pisanje na opskurnim portalima pravo svakoga, interesantna je pozicija osoba koje to rade, a trebale bi promicati načela novinarske etike. Još jedan sudar s njom Skoko je imao već i ranije: naime, 2014. godine prepisao je dijelove kolumne Borisa Dežulovića. Zbog toga je bivši dekan FPZG-a rekao da je osramotio i sebe i Fakultet.

Skokovim problemima s plagiranjem ovdje nije kraj: iste godine, profesor Sveučilišta u Zadru Jure Zovko optužio ga je da je u svojoj knjizi Hrvatski velikani ― pazite sad ― prepisivao s Wikipedije. Skoko je kasnije priznao da se koristio tim izvorom te u tome nije vidio ništa sporno.
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE