LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci konferencije u organizaciji Udruge Zamisli

Proces zapošljavanja osoba s invaliditetom nije kvalitetno definiran; najavljene nove mjere

Tijekom konferencije o izazovima zapošljavanja osoba s invaliditetom državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava poručio je da postoje pozitivni pomaci, ali i da će se uvesti nove mjere kroz koje će se sufinancirati prijevoz za njih.

Tijekom konferencije o izazovima zapošljavanja osoba s invaliditetom državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava poručio je da postoje pozitivni pomaci, ali i da će se uvesti nove mjere kroz koje će se sufinancirati prijevoz za njih.

Udruga Zamisli 25. studenog 2020. organizirala je online konferenciju Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU-praksa u sklopu projekta Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom. Okupila je 66 sudionika iz cijele Hrvatske, a izlagali su: Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ena Jurić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika. 
– Konferenciju smo organizirali da naglasimo da je ekonomska stabilnost preduvjet i ključ sigurnosti i samostalnosti za sve, pa tako i osobe s invaliditetom. Proces zapošljavanja osoba s invaliditetom trenutno nije kvalitetno definiran odredbama Zakona o radu i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te ima jako puno izazova na koje treba odgovoriti. Primjer je pravo na godišnji odmor, odnosno koliko dana godišnjeg odmora ostvaruju osobe s invaliditetom temeljem svojeg stanja. Mi trenutno nemamo odgovor na to pitanje. Uz to, u periodu smo usklađivanja sustava socijalne skrbi i rada koji su sada pod nadležnosti jednog ministarstva – Ministarstva rada i mirovinskog sustava te još jednog važnog trenutka za osobe s invaliditetom, a to je integracija sveukupne podrške osobama s invaliditetom u sustav potpore zapošljavanju. – kazala je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli
Iz Udruge poručuju da projektom Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom žele promovirati njihove mogućnosti za neovisan život u skladu s njihovim željama i sposobnostima te potaknuti institucije na unapređenje postojećih sustava podrške osobama s invaliditetom.

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, na konferenciji je istaknuo kako nadležno ministarstvo daje veliku pažnju provedbi mjera zapošljavanja osoba s invaliditetom jer je zapošljavanje put za punu integraciju osoba s invaliditetom u društvo. 
– Zabilježili smo pozitivne pomake uvođenjem kvota u sustave i novim modelom profesionalne rehabilitacije, kao i aktivnim mjerama zapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Primjerice, postoji mjera subvencije plaće, pa se tako firmama isplaćuju sredstva od 70% za plaće zaposlenih osoba s invaliditetom. Uz to, za poticaje zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom isplaćeno je ukupno 90 milijuna kuna. Svjesni smo kako ove mjere nisu dovoljne, pa s početkom sljedeće godine uvodimo nove mjere kroz koje ćemo sufinancirati prijevoz za zaposlene osobe s invaliditetom. – istaknuo je Dragan Jelić.  
Prisutnima se obratio i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika koji već sedam godina provodi projekt Iskustvo zlata vrijedi:
– Udruga Zamisli već je sedam godina partner na našem projektu. Projekt je namijenjen pružanju pomoći studentima s invaliditetom i studentima slabijeg imovinskog stanja da ostvare praksu i pronađu prvi posao. Kroz našu inicijativu minimalno 20 osoba dobilo je stalan posao. Naše je iskustvo da su osobe s invaliditetom pune inicijativa i željne rada te da trebamo skinuti stigmu da su oni drugačiji. Poslodavci koji su ih zaposlili vrlo su zadovoljni njihovim radom, savjesnošću, željom za dokazivanjem i napredovanjem. 
Na konferenciji su, navode organizatori, svoja iskustva i primjere dobre prakse podijelile zaposlene osobe s invaliditetom koje su se složile kako im najveće prepreke predstavljaju prilagodbe radnih mjesta te predrasude okoline u kojoj kreću na svoj profesionalni put.
– I dok je radna mjesta relativno lako prilagoditi, na razbijanju predrasuda osoba zaposlenih u javnim i privatnim poduzećima te o potencijalima i mogućnostima osoba s invaliditetom potrebno je kontinuirano raditi kroz edukacije i informativne kampanje. – poručuju.
Projekt Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom financira Grad Zagreb uz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. 
FOTO: PEXELS