LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zelena tranzicija

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu otvorio novu fotonaponsku elektranu

Solarna elektrana na krovovima PMF-a doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova te promovira upotrebu obnovljivih izvora energije, čime se fakultet svrstava među pionire održivog razvoja u visokom obrazovanju u Hrvatskoj.

Solarna elektrana na krovovima PMF-a doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova te promovira upotrebu obnovljivih izvora energije, čime se fakultet svrstava među pionire održivog razvoja u visokom obrazovanju u Hrvatskoj.

Jučer, 18. srpnja, Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) u Zagrebu svečano je otvorio svoju novu fotonaponsku sunčanu elektranu. Ta značajna investicija vrijedna 300 tisuća eura, financirana je isključivo iz vlastitih sredstava fakulteta. Elektrana, ukupne snage 192 kilovat-sati (kW), postavljena je na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odsjeka.
 

„Nakon što se investicija isplati, što će se dogoditi za otprilike pet godina, još ćemo idućih 15 godina imati besplatnu struju iz ovih fotonaponskih elektrana.” – istaknuo je dugoročnu isplativost projekta dekan PMF-a Mirko Planinić.


Nikola Sandrić, zamjenik pročelnika Matematičkog odsjeka, naglasio je važnost uštede energije za fakultet.

Zagrebački PMF uvodi novi izborni kolegij za buduće stručnjake u farmaceutskoj industriji


 

„Iako se na prvi pogled možda čini da ne trošimo puno električne energije, naši superračunala troše znatnu količinu struje.”


Taj korak predstavlja važan dio zelene tranzicije koju podržava Europska unija, čiji je cilj postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Solarna elektrana na krovovima PMF-a doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova te promovira upotrebu obnovljivih izvora energije, čime se fakultet svrstava među pionire održivog razvoja u visokom obrazovanju u Hrvatskoj.
 

„Zagreb se ubrzano zagrijava, kao i ostatak mediteranskog područja Europe. Jedini način da ublažimo klimatske promjene je smanjenje emisija stakleničkih plinova.” – upozorila je na klimatske izazove Ivana Herceg Bulić, klimatologinja s Geofizičkog odsjeka PMF-a.


Nova elektrana trenutno je u probnom radu, a nakon završetka probnog razdoblja dobit će trajnu dozvolu za rad. Planinić je dodao kako će energija dobivena iz elektrane biti usmjerena u daljnja istraživanja, znanost, te poboljšanje nastave i ukupnog studentskog iskustva na fakultetu.
 

„Ova elektrana nije samo investicija u održivost, već i u budućnost našeg fakulteta.” – zaključio je Planinić.

IZVOR: FACEBOOK / PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU
FOTO: FACEBOOK / PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU