LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STOŽER DOSAD PREBROJAO VIŠE OD 650 000 POTPISA

Prikupljen dovoljan broj potpisa za novi referendum

Stožer za obranu Vukovara objavio je da je prikupljeno više od 650 000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Stožer za obranu Vukovara objavio je da je prikupljeno više od 650 000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Stožer za obranu Vukovara je u javnost iznio vijest o dovoljnom broju potpisa za novi referendum. Prebrojali su više od 650.000 potpisa, što je i više nego dovoljno za raspisivanje referenduma. Podsjetimo se, Stožer referendumom želi izmijeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. U Ustavu piše da ukoliko u nekom mjestu živi 1/3 ili više pripadnika neke nacionalne manjine, imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma. Ovim referendumom taj broj želi se povećati na polovinu ukupnog stanovništva jer je tako i u većini europskih zemalja.

Iako je prikupljen dovoljan broj potpisa, Stožer je mislio da će potpisa biti i više s obzirom na kompleksnost situacije oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovar. Kako navode iz Stožera, premijer je uvođenjem ćiriličnih ploča u Vukovaru ignorirao članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Milanović je nakon objave broja prikupljenih potpisa izjavio da se referendum neće održati dok je on premijer, a u tim težnjama pridružila mu se i aktualna ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Ukoliko državni vrh zaista odluči ne raspisati referendum, prekršit će još dva ustavna zakona koji govore da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, da narod ostvaruje vlast izborom predstavnika i neposrednim odlučivanjem te da Hrvatski sabor i narod neposredno, samostalno u skladu s Ustavom odlučuju o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u RH.

Mogući referendum komentirali su i neki političari koji nisu dio vladajućeg državnog vrha. Jednoglasno su zaključili da se referendum mora održati jer je narod tako odlučio. Upozoravaju da će ignoriranjem potpisa doći do ustavne krize i do devastiranja vrijednosti koju Ustav kao najviši pravni dokument nosi. 

FOTO: PIXABAY