LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje tijekom koronavirusa

Prijemni ispiti nisu dobra zamjena za maturu; nužna je fleksibilnost stranih i domaćih fakulteta

Ministrica Divjak i čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Mihalinec smatraju da se državna matura treba održati. Mihalinec je istaknuo da bi njezino ukidanje izazvalo probleme prilikom upisa na fakultete.

Ministrica Divjak i čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Mihalinec smatraju da se državna matura treba održati. Mihalinec je istaknuo da bi njezino ukidanje izazvalo probleme prilikom upisa na fakultete.

Već smo se nekoliko puta dotaknuli teme održavanja državne mature, za koju je ministrica Divjak rekla da je izgledno da će se održati u lipnju ili srpnju, a sada je to za RTL danas komentirao i Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. On smatra da treba razmišljati pozitivno te da treba očekivati da će se matura održati u realnim rokovima.
Vezano:
– Sve ovisi o tome hoće li se moći stvoriti uvjeti koji neće ugroziti zdravlje učenika. Ukoliko se ona održi, za sve učenike trebalo bi osigurati zaštitnu opremu, maske i rukavice, dovoljno dezinficijensa. Smatram da se matura treba cijela održati jer ona ima dvije funkcije; jedna je završni ispit za gimnazije, a druga da je uvjet za upise na fakultete. I za učenike strukovnih škola je ona uvjet za upis na fakultete. Kada se ne bi održala, ugrozili bismo mogućnost nastavka obrazovanja. – izjavio je  Mihalinec.
Ako bi se državna matura zamijenila prijemnim ispitima, došlo bi do ogromnih troškova, a učenici se ne bi mogli prijaviti na više fakulteta, odnosno nastale bi komplikacije prilikom pripremanja za više prijemnih ispita.

Mihalinec je još naveo da, ako bude slučaj da se mature ne mogu održati u lipnju ili srpnju, to treba učiniti u prvom mogućem roku. Zbog eventualnog pomicanja rokova javlja se pitanje oko upisa na inozemne fakultete, ali ministrica Blaženka Divjak rekla je da učenicima koji se žele upisati na strane fakultete ta mogućnost neće biti ugrožena, piše Jutarnji.hr

U videokonferenciji koju je 14. travnja održala s kolegama iz EU-a ministrica znanosti i obrazovanja rekla je da će se od sveučilišta EU-a, ako za to bude potrebe, tražiti fleksibilnost, odnosno pomicanje rokova s obzirom na situaciju u cijeloj Europi, a ne samo na situaciju u pojedinoj državi.
FOTO: WIKIMEDIA