LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Prijavite se za potpore za književno stvaralaštvo u iznosu od tisuću eura mjesečno

Ministarstvo će dodjeljivati godišnje potpore u iznosu od 12 tisuća eura, polugodišnje potpore u iznosu od 6 tisuća eura te tromjesečne potpore u iznosu od 3 tisuće eura.

Ministarstvo će dodjeljivati godišnje potpore u iznosu od 12 tisuća eura, polugodišnje potpore u iznosu od 6 tisuća eura te tromjesečne potpore u iznosu od 3 tisuće eura.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske objavilo je Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2025. godini. Cilj ovog poziva je poticanje i promicanje hrvatskog književnog i prevoditeljskog stvaralaštva.

Ministarstvo će dodjeljivati potpore autorima za književno-umjetnički rad na hrvatskom jeziku, uključujući pisanje proznih djela poput romana i priča, poezije, književnih eseja, stripa te djela za djecu i mlade. Također, potpore će se dodjeljivati za književne prijevode na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća, što uključuje prozna djela, poeziju, književne eseje, stripove te djela za djecu i mlade.

Međutim, potpore se neće dodjeljivati autorima za publicistička i stručna djela, pripremu znanstvenih radova, prijevode s trećih jezika, odnosno jezika na kojima djela nisu izvorno napisana, kao ni za dovršavanje ili dopunjavanje djela koja su već bila djelomično ili u potpunosti objavljivana. Potpora za poticanje književnoga stvaralaštva nije namijenjena objavljivanju knjiga.

Općina u Zagorju nudi 40 tisuća eura bespovratnih sredstava za rješavanje stambenog pitanja mladih



Ministarstvo će dodjeljivati godišnje potpore u iznosu od 12 tisuća eura, polugodišnje potpore u iznosu od 6 tisuća eura te tromjesečne potpore u iznosu od 3 tisuće eura. Potpore će se isplaćivati autorima u mjesečnim obrocima od tisuću eura.

Pravo podnošenja ponuda na Javni poziv imaju fizičke osobe koje su državljani Republike Hrvatske. Autori se nemaju pravo prijaviti na Javni poziv ako nije objavljena knjiga za koju su zadnji put koristili ovu potporu, ako je ministarstvo već odobrilo potporu nakladniku za izdavanje prijavljenog naslova ili ako se nakladnik prijavljuje za potporu izdavanju istog djela u istoj godini. Također, prijava nije moguća ako je rukopis već završen i/ili objavljen.

Ako živite na ovom području, prijavite se za potpore za kupnju ili obnovu nekretnine za mlade



Prijave se podnose isključivo elektronički, preko sustava ePrijavnica. Potrebna dokumentacija uključuje ogledni arak i sinopsis, životopis i bibliografiju te dvije recenzije. Dokumentacija se prilaže u dva odvojena foldera, pri čemu sinopsis i ogledni arak ne smiju sadržavati ime autora radi anonimnog vrednovanja.

Za sve dodatne informacije i pitanja vezana uz javni poziv, zainteresirani se mogu obratiti elektronički, na adresu knjizevno.stvaralastvo@min-kulture.hr. Prijave je moguće podnijeti do 9. rujna 2024. godine, do 17 sati.
IZVOR: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA