LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prilika za mlade

Prijave za stručno osposobljavanje u EU

Studenti koji su završili trogodišnji studij mogu se prijaviti za stručno osposobljavanje i rad u europskim institucijama.

Studenti koji su završili trogodišnji studij mogu se prijaviti za stručno osposobljavanje i rad u europskim institucijama.

Europska komisija odlučila je dati priliku svima koji su završili prvi stupanj visokog obrazovanja. Naime, mladi koji imaju završen dodiplomski studij i žele raditi u institucijama Europske unije mogu se prijaviti za stažiranje u Europskoj komisiji ili u nekom od izvršnih tijela i agencija EU. Stručnim osposobljavanjem stječu se iskustva koja su potrebna za rad u institucijama EU ili srodnim institucijama u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama diljem unije.

Svi stažisti imat će priliku naučiti kako rade institucije EU, kakva je njihova politika te kako primijeniti znanje koje su stekli tijekom studiranja u praksi. Isto tako, tijekom pet mjeseci, stažistima će biti plaćen rad i putni troškovi, a omogućit će im se i uplata osiguranja po povoljnijim cijenama.

Na natječaj se mogu prijaviti svi studenti sa završenim trogodišnjim studijem, a koji vrlo dobro poznaju engleski, francuski ili njemački jezik, kao i jedan od službenih jezika EU (valja uzeti u obzir da je i hrvatski jedan od njih). Osim navedenih zahtjeva, poželjno je navesti i dodatne kvalitete i sposobnosti. Komisija zatim, kroz nekoliko mjeseci, odabire 650 kandidata od tisuća prijavljenih diplomanata iz čitavog svijeta.

Natječaji za stručno osposobljavanje otvoreni su dva puta godišnje. Prvi natječaj izlazi tijekom siječnja i traže se kandidati koji će stažirati od listopada do veljače. Tijekom srpnja i kolovoza traje natječaj za kandidate koji imaju mogućnost stažiranja od ožujka do srpnja.

Više o samome natječaju možete pronaći ovdje, dok se sve dodatne informacije o poslovima u europskim institucijama mogu pronaći na internetskim stranicama Europskog ureda za odabir osoblja EPSO.