LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Smrt u 67. godini

Preminuo je Josip Kregar, sveučilišni profesor i nekadašnji dekan Pravnog fakulteta

U 67. godini svijet je iznenada napustio Josip Kregar, profesor i nekadašnji dekan Pravnog Fakulteta u Zagrebu.

U 67. godini svijet je iznenada napustio Josip Kregar, profesor i nekadašnji dekan Pravnog Fakulteta u Zagrebu.

Jutros je u svojem domu u Zagrebu preminuo sveučilišni profesor i pravnik Josip Kregar, što je za N1 potvrdio krug njegovih prijatelja.
 
Josip Kregar rođen je 1. siječnja 1953. godine u Ogulinu, a 1976. godine diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je kasnije i doktorirao, a zatim i predavao sociologiju i sociologiju prava. Ondje je bio predstojnik Katedre za sociologiju od 1999. godine, nakon čega je 2001. godine izabran u zvanje redovitog profesora. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu obnašao je dužnost dekana, i to čak dva mandata – od 2005. do 2009. godine.

Kako stoji na stranici Pravnog fakulteta u Zagrebu, autor je i koautor preko stotinu objavljenih radova: autor knjige Nastanak predatorskog kapitalizma i korupcija, Rifin, Zagreb, 1999; koautor knjiga Hrvatska kako dalje? Zadanosti i mogućnosti, Zagreb, 2004; Hrestomatija upravne znanosti, Zagreb, 1998; Prilozi za studij sociologije (I and II), Zagreb, 1997; Uprava i društvo, Zagreb, 1986; The Institutional Framework of Selfmanagement, Zagreb,1989. i drugih koje možete naći na poveznici.

Ovaj je profesor bio gostujući profesor Sveučilištu u Grazu (1993) i Sveučilištu Yale (1996), boravio na više znanstvenih institucija izvan zemlje: Pravni fakultet, Karl-Franzens-Universität Graz (W. Mantl, 1992); Ekonomska škola Varšava (A. Glapinski, 1989); Sveučilište Bocconi Milano (1993); Max Planck Heidelberg (J. Frohwein, 1993); Centre de la sociologie de organization, Pariz (M.Crozier,1985); Paris Sorbonne, Pariz (G. Timsit, 1984); te je bio dekan Katedre sociologije na Hrvatskim studijima (1998–2000). Sve navedeno samo su neka od postignuća navedenih u njegovoj biografiji.

Od njega se na društvenim mrežama opraštaju njegovi kolege, prijatelji, studenti i drugi poznanici:
– Jutros me presjekla vijest dobivena SMS-om da je umro Kreg. Naš Kreg? Nemoguće. Oporavio se i od moždanog i od srčanog i nastavio boriti, pisati i govoriti jednako srčano kao i prije. Dugo se znamo, još od mojih studentskih dana. S velikom tugom mogu reći samo: zbogom Kreg! – napisao je Ivan Koprić, redoviti profesor na Pravnom fakultetu.
FOTO: STUDENTSKI.HR