LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IN MEMORIAM

Preminuloj 32-godišnjoj asistentici s PMF-a upućeno emotivno oproštajno pismo

Asistentica Valentina Valjak prvo je bila izvanredna studentica, zatim uspješna u svojoj struci i na putu prema zavidnoj karijeri, no iznenadna smrt ugasila je, nažalost, tu mogućnost. Kakva je bila kao osoba i zašto će nedostajati svojim kolegama, opisao je profesor Aleksandar Lukić.

Asistentica Valentina Valjak prvo je bila izvanredna studentica, zatim uspješna u svojoj struci i na putu prema zavidnoj karijeri, no iznenadna smrt ugasila je, nažalost, tu mogućnost. Kakva je bila kao osoba i zašto će nedostajati svojim kolegama, opisao je profesor Aleksandar Lukić.

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu potresla je tužna vijest o smrti asistentice Valentine Valjak, mag. geogr. koja je nedavno, 22. studenog, proslavila 32. rođendan. Emotivno oproštajno pismo uputio joj je izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić koji joj je bio mentor, ali i kolega koji je cijenio mladu osobu punu ambicije i znanja.

Valentina Valjak rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu te zatim XV. gimnaziju, da bi 2007. godine počela studij geografije na kojemu je 2012. godine diplomirala s prosjekom ocjena 5,0. O njoj mentor ima samo riječi hvale:
– Od njenog prvog radnog dana do danas proteklo je zapravo tako malo vremena, niti dvije akademske godine, a istovremeno se teško prisjećam kako je to bilo prije nego je Valentina došla na faks, kao da je oduvijek bila tu. Prvi smo radni sastanak održali kraj Maksimira, parka u kojem je trčeći i trenirajući provodila velik dio svog slobodnog vremena, nedaleko novog stana u koji se upravo bila preselila sa svojim Nikolom. Iako uvijek vrlo samozatajna, primijetio sam da je jako sretna, zbog svega. I ja sam bio sretan jer sam pomislio kako stvari u životu za uporne, vrijedne, skromne i posvećene razvijanju svojih talenata, kakva je Valentina bila i u geografiji i u sportu, uvijek dođu na svoje mjesto. Na tom sastanku smo se dogovorili gotovo sve za seminare iz Ruralne geografije i Osnova regionalnog i prostornog planiranja koje je preuzimala. I do danas, bio sam potpuno miran znajući da će vrlo požrtvovno, samostalno i odgovorno pristupiti svakom studentu. Oni su to znali i cijenili, iako su neki od njih seminare i vježbe znali ponavljati i više puta. Takva je bila Valentina –  dosljedna i pravedna prema svima. 
​​​​​​Prema riječima profesora Lukića, briljirala je u svojem području i upuštala se u nepoznate situacije te vlastitim trudom pokazala da se može snaći i na nepoznatom terenu:
– Za Valentinu su iskustva sastanaka međunarodnih timova bila nova, ali to smo znali samo Petra i ja. Ona se hrabro upustila u sve što se od nje očekivalo i stekla simpatije svih prisutnih kolega iz cijele Europe, noseći se s velikim očekivanjima takvog projekta. 
FOTO: Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Asistentica Valjak 2019. godine išla je s profesorom Lukićem u Sjedinjene Američke Države na Međunarodnu geografsku uniju gdje je imala priliku upoznati se s ruralnom geografijom iz cijelog svijeta i osjetiti što znači svjetska konferencija. Tada je otkrila više o svojoj osobnosti, piše profesor Lukić, pokazala je neiscrpnu energiju, znatiželju i hrabrost za upoznavanje novoga i nepoznatoga, ali i empatiju prema onima slabijima i potrebitima.
– No, naša konferencija je uslijed pandemije COVID-19 odgođena za 2021. godinu. Valentina ju nije dočekala. Kao niti ostvarenje toliko toga što je bilo tu, na korak od nje. U akademskom životu, prvenstveno doktorat znanosti. U privatnom životu, znaju oni koji ju poznaju, velike i najljepše stvari bile su tik do ostvarenja sna. Sna koji je prekinut naglo i nepovratno. Unatoč beskrajnoj tuzi njene obitelji, najbližih prijatelja i svih nas koji smo ju poznavali, tračak utjehe pronalazimo u tome što smo imali čast i sreću raditi i družiti se s njom, biti motivirani njenim vrhunskim rezultatima u svemu što je činila te upijati njenu blagost i smirenost. Draga Valentina, tamo visoko gdje si sada, na koordinatama vječnosti, počivaj u miru. – za kraj je napisao profesor Lukić.
FOTO: PIXABAY