LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Digitalizacija

Preko sustava eGrađani i učenici sada mogu podići potvrdu o statusu školovanja

Novom je e-uslugom omogućeno izdavanje potvrda o trenutnom statusu školovanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Novom je e-uslugom omogućeno izdavanje potvrda o trenutnom statusu školovanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prijavljujete se za stipendiju ili tražite ljetni posao preko učeničkog servisa, a treba vam potvrda da ste učenik? Po nju ne morate više odlaziti u tajništvo škole, već e-potvrdu možete dobiti i digitalnim putem, na sljedećoj poveznici, stoji na stranicama Središnjeg državnog portala. 

Prijavljujete se svojim AAI identitetom (za učenike, podaci kojima ulazite u e-Dnevnik) ili pristupnim podacima u sustavu e-Građani (roditelji preko Fine, bankovnih tokena ili elektroničke osobne iskaznice - eOI).

U padajućem izborniku moguće je izabrati svrhu potvrde. Potvrde koje su izdane putem ove usluge zamjenjuju u potpunosti potvrdu iz škole u svim pravnim poslovima te više nije potrebno dolaziti osobno po potvrdu u tajništvo škole. Potvrde je moguće spremiti na računalo, slati ili ispisivati, ovisno o potrebama.

Potvrdu je moguće generirati u svrhu dokazivanja da je učenik u aktualnoj školskoj godini upisan u program i razred, odnosno da ima status redovitog učenika. Popis raznih svrha za koje je moguće generirati potvrde dostupan je nakon prijave u aplikaciju. Tako se na primjer potvrde mogu generirati u svrhu:
  • ostvarivanja prava kod sezonskog zapošljavanja učenika
  • smještaja u učeničkom domu
  • stambenog zbrinjavanja
  • stipendiranja
  • dobivanja vize
  • i drugo.
Sustav za izdavanje potvrda podatke o učenicima preuzima iz baze podataka eMatica. U slučaju da primijetite neki pogrešan podatak (ime/prezime/datum rođenja/0IB/adresa prebivališta-boravišta) na kreiranoj potvrdi, potrebno je obratiti se u tajništvo škole.

Prema trenutnim informacijama, CARNET će vjerojatno tijekom srpnja ovu funkcionalnost implementirati u uslugu e-Dnevnik, tako da će ispis potvrda u sklopu e-Dnevnika učenici i roditelji moći koristiti od nove školske godine 2022./2023. 
FOTO: PIXABAY