LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radnička prava

Prekida se štrajk djelatnika zadarske menze – zahvalili su studentima na podršci

Sutra, 18. studenog, prestaje štrajk djelatnika zadarskog studentskog restorana unatoč tome što nije postignut dogovor. Velida Matijević posebno je zahvalila studentima.

Sutra, 18. studenog, prestaje štrajk djelatnika zadarskog studentskog restorana unatoč tome što nije postignut dogovor. Velida Matijević posebno je zahvalila studentima.

Štrajk djelatnika studentskog restorana u Zadru započeo je 19. listopada jer nisu mogli postići dogovor o plaći s Agencijom za studentski standard, čiji je osnivač Sveučilište u Zadru, o čemu smo pisali ranije. Međutim, najavili su prekid štrajka na simboličan datum – sutra, 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, piše Zadarski.hr.
– Štrajk smo prekinuli iz pragmatičnih razloga. Štrajk nije bio cilj već sredstvo kojim se postiže cilj. Mi svoj glavni cilj u ovom štrajku nismo postigli. Kolektivnog ugovora neće biti jer ono što mi tražimo oni ne daju, a ono što oni predlažu mi nećemo. I to je vrlo jednostavno. Kolektivni ugovor nismo dobili, ali mislim da su ove tete dobile svoje dostojanstvo. Štrajk je bio dug i iscrpljujuć, a u njemu se definitivno radnička strana borila protiv većih igrača. Na našoj strani bila je pravda, hrabrost, moral i ispravnost zahtjeva, a na drugoj strani elitizam i novci. Ne možemo se mi kao mali boriti protiv državnog proračuna. – rekao je Kiš, predsjednik Novog sindikata, prenosi Zadarski.hr.
Kiš je tako prozvao, odnosno poslao poruku profesorima sa Sveučilišta u Zadru čiju podršku nisu dobili, napominjući da se vrijednost čovjeka ne mjeri akademskim titulama nego prema odnosu spram malog čovjeka.
– Zapalile smo svijeće za sve one koji su se borili za našu državu, a vjerujem da se nisu borili za ovo. Mi idemo dalje, ovo je naš prvi štrajk, ali vjerujte mi nije posljednji. Najviše zahvaljujemo našim studentima. Njihove tete se vraćaju i dat će im njihove obroke, nek su nam živi i zdravi, borili su se s nama, davali su nam podršku. Oni su jako pametni i hrabri, ali nažalost bojim se da ih puno neće ostati u ovoj državi. Mi ostajemo tu. Dokad? Vidjet ćemo. Naša borba traje i dalje. Ovog puta nismo uspjeli potpisati kolektivni ugovor, ali smo uspjeli reći da postojimo i da se ne bojimo. – kazala je i glavna povjerenica Velida Matijević, piše Zadarski.hr.
Iako nisu svi studenti podržali štrajk, oni koji jesu, svoju su podršku pokazivali od početka. Jedan je od primjera pružanja podrške nedavno otvoreno pismo koje je potpisalo više od 200 studenata i radnika, a koje prenosimo u nastavku:

– Ovim putem pozivaju se svi studenti i studentice te svi radnici Sveučilišta u Zadru da pruže podršku radnicama menze u njihovu nastojanju za stvaranje poštenih radnih uvjeta: kolektivni ugovor. Uredbom garantirano pravo na mogućnost dogovora o uvjetima rada i plaći kulturna je stečevina već više od stoljeća.

Mi, studenti i studentice, radnici i radnice, podržavamo naše tete iz menze, koje su nam tijekom studiranja svojim vedrim i toplim pristupom bile poput druge obitelji. Tete nam poslužuju obrok pun ljubavi i ovim im putem želimo uzvratiti. Najmanje što danas možemo učiniti jest pokazati solidarnost – jer se ovaj vid nepravde može dogoditi bilo kojem radniku sutra.

Nadamo se da će ova podrška doprijeti kako do javnost, tako i do Uprave te ih potaknuti na konstruktivan dijalog. 

FOTO: FACEBOOK/NOVI SINDIKAT