LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poklade 2015.

Pregled pokladnih događanja u hrvatskim gradovima

Brojne hrvatske gradove preplavile su maškare.

Brojne hrvatske gradove preplavile su maškare.

Od sredine siječnja pa sve do sredine veljače hrvatskim gradovima gospodare maškare. Ovaj običaj svoje korijene vuče još od rimske svetkovine luperkalije. Kao dio te svetkovine plesači bi zaogrnuti u jareće kože vikali, plesali i udarali bičevima da otjeraju zimu i zle duhove. Dio ove svetkovine očuvao se i u modernim maškarama odnosno pokladama. One prethode korizmi u kojoj se kršćani postom i molitvom pripremaju za Uskrs. Poklade predstavljaju suprotnost korizmi. U tome je razdoblju kroz pjesmu, ples i maskiranje sve dopušteno.

Jedna od najpoznatijih pokladnih manifestacija u Hrvatskoj je Riječki karneval. Ovogodišnji, 32. Riječki karneval, započeo je 17. siječnja podizanjem lutke pusta, a trajat će do 18. veljače. Duž Kvarnera ovo razdoblje se naziva petim godišnjim dobom. Tada se bira Kraljica Riječkog karnevala koja zajedno s maškarama smjenjuje gradsku vlast, a središnji događaj je Međunarodna karnevalska povorka koja će se ove godine održati 15. veljače.

Dio ovogodišnjeg Riječkog karnevala su i sportske manifestacije. Tako se 31. siječnja održava Međunarodno gradsko snowboard natjecanje, Carnival snowboard session, te Maškarani auto-rally Pariz-Bakar u kojem će se utrkivati motorizirane maškare. Neki od izvođača koji će nastupiti na Riječkom karnevalu su Tony Cetinski, Jelena Rozga, Hladno pivo i Jole. Ovo su samo neki od razloga da posjetite ovu manifestaciju, a već je dovoljna pozivnica njezin slogan: Budi što želiš! Dođi na Riječki karneval!

Maškare u Crikvenici su još jedna nezaobilazna pokladna manifestacija na Kvarneru. Ona traje od 10. siječnja do 18. veljače. Neki od zabavnih događaja koji očekuju posjetitelje su Dječja i Velika maškarana povorka, puno maškarane zabave, otvoreni maškarani pikado turnir te na kraju spaljivanje mesopusta.

U Dalmaciji vrijedi posjetiti Šibenski karneval. On se održava od 7. do 17. veljače. Vrhunac događanja će biti upravo na pokladni utorak, 17. veljače, kada će se održati karnevalski ples na otvorenom na kojem će se birati najbolja maska.

U kontinentalnoj Hrvatskoj najvažnija pokladna manifestacija je Samoborski fašnik. Ove godine održava se 189. po redu, traje od 6. do 17. veljače, a tema mu je filmska: Let iznad Srakinog gnezda. Samobor tada postaje Slobodna Fašnička Republika, a posjetit će ga više od 1000 maškara. Posjetitelje očekuje revija maski, ulična zabava, radionice za djecu te koncerti. Stampedo, Vatra i The Frajle su samo neki od izvođača koji će nastupati.

Osim ove manifestacije, u Velikoj Gorici održava se Turopoljski fašnik dok se u Čakovcu održava Međimurski fašnik.

Izbor je doista velik i za koji god program da se odlučite, nećete požaliti. Dopustite si mali predah u vrijeme ispitnih rokova i ne propustite jedino razdoblju u godini kada možete barem na trenutak postati netko drugi, zaboraviti na sve svoje probleme i uživati u ludoj zabavi.

Maškare, ča mogu maškare!

FOTO: WIKIPEDIA