LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POVODOM DANA TURISTIČKIH VODIČA

Predavanje o povijesnim ženskim samostanima na Sveučilištu u Dubrovniku zainteresiralo je mnoge

Predavanje je bilo otvoreno za javnost, a unatoč lošem vremenu amfiteatar središnje zgrade sveučilišnog Kampusa bio je ispunjen.

Predavanje je bilo otvoreno za javnost, a unatoč lošem vremenu amfiteatar središnje zgrade sveučilišnog Kampusa bio je ispunjen.

Studij Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku i Društvo turističkih vodiča Dubrovnik povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča organizirali su predavanje doc. dr. sc. Minele Fulurija Vučić  naslovljeno Ženski samostani u Dubrovniku od potresa 1667. godine do pada Republike. Predavanje je bilo otvoreno za javnost, a unatoč lošem vremenu amfiteatar središnje zgrade sveučilišnog Kampusa bio je ispunjen!

Ženski samostani imali su posebno značenje za Dubrovnik te ih je unutar gradskih zidina do potresa 1667. godine postojalo čak osam, dok je dvojbeno postojanje još tri samostana, istaknula je predavačica na početku izlaganja. Dala je osvrt na samostane prije razdoblja potresa, a potom iznijela niz podataka o sudbini samostana i redovnica nakon potresa. Obnova samostana ukazala je na veliki angažman vlade i društva budući da se brizi o potrebitima u to vrijeme prilazilo vrlo sustavno i ozbiljno. O lošoj obnovi samostana doc. dr. sc. Fulurija Vučić govorila je na temelju molbi redovnica tijekom 18. stoljeća iz kojih je vidljivo kako je vlada bila bitan čimbenik u životu redovnica.

Osobita pozornost posvećena je procesu obnove samostana Sv. Klare i Sv. Marije od Kaštela te utemeljenju samostana Sv. Katarine Sijenske. Bilo je govora i o ceremonijama primanja djevojaka, izboru samostanskih predstojnica te svakodnevnom životu redovnica. Brojne zanimljivosti tako ilustriraju svakodnevicu redovničkog života minulih vremena u kojima se očituje jasna povezanost dubrovačkih obitelji i društvenog poretka s postojanjem velikog broja samostana.

Doc. dr. sc. Minele Fulurija Vučić ovo je predavanje temeljila na istraživanju koje je provela za svoju doktorsku radnju upravo o povijesnim ženskim samostanima u Dubrovniku. Na kraju njenog izlaganja zainteresirana publika imala je priliku postavljati pitanja i raspravljati o temi.

FOTO: UNIDU, PRESS