LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazna za nepoštivanje mjera

Pravni fakultet: do 2 godina zatvora za kršenje samoizolacije, do 12 ako ono prouzroči nečiju smrt

Kršenje izolacije nije samo prekršaj kojim se izriče novčana kazna nego je ono u određenim uvjetima kazneno djelo za koje se može dobiti do godine, dvije ili čak 12 godina zatvora.

Kršenje izolacije nije samo prekršaj kojim se izriče novčana kazna nego je ono u određenim uvjetima kazneno djelo za koje se može dobiti do godine, dvije ili čak 12 godina zatvora.

Na neodgovorno ponašanje pojedinaca i kršenje mjera samoizolacije priopćenjem je reagirala Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Navedeno je da kršenje izolacije nije samo prekršaj kojim se izriče novčana kazna nego je ono u određenim uvjetima kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Ukoliko je to kazneno djelo počinjeno s namjerom, utoliko se može počinitelju izreći kazna od do dvije godine zatvora. U slučaju počinjenja djela iz nehaja počinitelju prijeti do jedne godine zatvora. 

S Katedre ističu da u oba slučaja nadležna tijela mogu uhititi osumnjičene osobe i provesti kazneni postupak. Sud im pak može dodijeliti i do dvanaest godina zatvora ako je zbog njihova djela prouzročena smrt jedne osobe ili više njih. 

Vezano: CNN upozorava da se na WhatsAppu šire dezinformacije vezane uz koronavirus


Osvrnuli su se i na širenje lažnih vijesti, što se u ovom trenutku posebno odnosi na koronavirus i potrese, koje uzrokuju strah, paniku i nesigurnost. Napomenuli su da se radi o prekršaju sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Za njegovo počinjenje propisana je novčana kazna i kazna zatvora do 30 dana, pri čemu je lažna uzbuna kažnjiva i zatvorom do tri godine – počinitelj je onaj tko lažno obavijesti policiju ili drugu nadležnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe.
FOTO: PIXABAY