LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan D

Poznat datum predsjedničkih izbora, saznajte kako glasati izvan mjesta prebivališta

Nakon dosta odgađanja i politiziranja, Vlada je donijela Odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

Nakon dosta odgađanja i politiziranja, Vlada je donijela Odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske objavila je da će se predsjednički izbori održati tri dana nakon Božića, 28. prosinca 2014. godine

Vlada je takvu odluku donijela nakon što je, zbog upitne ustavnosti, primila dosta kritika zbog neizjašnjavanja oko datuma izbora.

Naime, prema Ustavu, „izbor predsjednika Republike obavlja se najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata”. Mnogi pravnici i političari sukobljavali su se oko tumačenja Ustava te raspravljali odnosi li se izborni zakon na prvi ili drugi krug izbora.

Isto tako, kritike na račun Vlade dolazile su i zbog činjenice da na određene datume nisu svi birači u mogućnosti izaći na izbore, uzevši u obzir godišnje odmore, gasterbajtere te čak i one najbanalnije razloge, poput obavljanja kolinja za vrijeme izbora.

Tko god bio u pravu i kako god tumačili zakon, svi se slažu da je 28.12. ustavnopravan datum održavanja predsjedničkih izbora. Što se tiče tehničkih pitanja koja su bitna za građane RH, Vlada je u objavi biračima putem Ministarstva uprave uputila poziv da

"...izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu grada Zagreba, prema mjestu svog prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda, a u subotu 13. prosinca 2014. godine u vremenu od 8,00 do 14,00 sati, zaključno do srijede 17. prosinca 2014. godine “  

Na internetskoj stranici Ministarstva uprave omogućen je uvid u registar birača putem OIB-a ili MBG-a građana i prezimena, a dostupni su i podaci o nadležnim uredima i službenicima ovlaštenima za vođenje registra birača.

Prijavite biračko mjesto preko e-Građanina

Ono što je također važno, a posebno se tiče studenata, jest činjenica da je biračima omogućeno glasanje izvan mjesta prebivališta. To se odnosi na dvije skupine birača:

1) BIRAČI KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE U RH, a žele GLASATI IZVAN MJESTA SVOG PREBIVALIŠTA

a) ako žele glasati u RH, zatražit će privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta. Birači se mogu privremeno upisati u registar birača u gradu ili općini gdje će se zateći na dan održavanja izbora. 

b) ako žele glasati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju. Birači se sa zahtjevom trebaju obratiti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH ili nadležnom uredu.

c) ako nisu sigurni gdje će boraviti na dan održavanja izbora, mogu od nadležnog ureda u kojem su upisani u registar birača zatražiti potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta, temeljem koje će moći glasati u bilo kojem mjestu u RH.

Postoji i jednostavniji način da promijenite svoje biračko mjesto i omogućite svom kandidatu da dobije i vaš cijenjeni glas. Putem usluge e-privremeni upis možete promijeniti biračko mjesto bez čekanja u redu. Kao studentima, olakšan vam je put do prijave. Nije potrebna registracija, dovoljno je upotrijebiti svoju AAI@edu identifikaciju te tako pristupiti Osobnom korisničkom pretincu. 

Usluga e-Građani
 
Usluga e-Građani, FOTO: Screenshot/e-Građani
 
 

2) BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U RH, a žele glasati, u inozemstvu ili RH, moraju se aktivno registrirati.


Zahtjev za aktivnu registraciju birači podnose

- diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u inozemstvu, odnosno
- nadležnom uredu u RH, ako će na dan održavanja izbora boraviti u RH

Na internetskoj stranici Ministarstva uprave dostupni su obrasci zahtjeva te podaci o adresama nadležnih ureda. Iz Ministarstva uprave napominju kako birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjev za privremeni upis mogu podnijeti putem iste. Prethodno navedeni zahtjevi mogu se podnijeti zaključno do srijede 17. prosinca 2014. godine

Iz Ministarstva također podsjećaju „birače koji imaju prebivalište u RH, da je uvjet za ostvarivanje prava glasanja važeća osobna iskaznica.“

Prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidate počelo je 25. studenog. Kandidati koji prikupe minimalno 10 000 potpisa ulaze u predsjedničku utrku. 

FOTO: ZENIT