LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Plavi ponedjeljak

Poboljšajte svoje znanje o depresiji povodom najdepresivnijeg dana u godini

Plavi ponedjeljak akcija je koju 20. siječnja organizira Udruga Životna linija, a kojom povodom najdepresivnijeg dana u godini žele osvijestiti građane o opasnoj psihičkoj bolesti – depresiji.

Plavi ponedjeljak akcija je koju 20. siječnja organizira Udruga Životna linija, a kojom povodom najdepresivnijeg dana u godini žele osvijestiti građane o opasnoj psihičkoj bolesti – depresiji.

Nakon blagdanske euforije siječanj se čini kao najduži mjesec u godini, a nije nepoznato ni da se upravo u njemu krije najdepresivniji dan u godini – 20. siječnja. Upravo povodom tog dana Udruga Životna linija organizira akciju informiranja građana o depresiji na ovogodišnjem Plavom ponedjeljku. Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u blizini sata u ponedjeljak 20. siječnja od 12 do 14 sati.

Građani će u ponedjeljak dobiti savjete o tome što učiniti kada oni ili njihovi bližnji primijete problem s depresijom, koja kao vrlo ozbiljna I česta bolest postaje sve većim problemom hrvatskog znanstvenog sustava. Čak i ako ste oni sretnici koji se nisu susreli s problemom depresije, činjenica da gotovo 200 000 ljudi trenutno pati od depresije, drugog najozbiljnijeg problema u Hrvatskoj.

Najteža posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Hrvatska bilježi više stope smrtnosti zbog samoubojstava od prosjeka stopa za zemlje članice EU.

Istraživanje koje je 2018. proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet na gotovo 5 000 učenika u Zagrebu pokazalo je da 20% mladih ima simptome depresije i stresa, a čak 14,5% barem je jednom u životu razmišljalo o samoubojstvu.

Tuga, gubitak zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećaj krivnje i bezvrijednosti te poremećaji spavanja samo su neki od simptoma ove bolesti, dok ćete više informacija dobiti u ponedjeljak, zajedno s besplatnim čokoladicama koje će dijeliti Udruga Životna linija.

FOTO: PIXABAY