LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda

Potpisan ugovor za projekt „Provedba hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije“

Cilj je projekta urediti sustav kvalifikacija u području multimedije, oslanjajući se na osnovna načela zakonskih i drugih propisa te strateških dokumenata Republike Hrvatske.

Cilj je projekta urediti sustav kvalifikacija u području multimedije, oslanjajući se na osnovna načela zakonskih i drugih propisa te strateških dokumenata Republike Hrvatske.

Rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković potpisao je u četvrtak, 18. lipnja 2015. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda - Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013.

Riječ je o ugovoru za financiranje projekta „Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije“, čiji je nositelj Sveučilište Sjever, ukupnog iznosa od 1 302 137 kuna.

Uz rektora Milkovića, ugovor su potpisali i ministar znanosti, visokog obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Sveučilištu Sjever, kao nositelju, partner je na projektu i Visoko učilište Algebra. Time se u izradi kvalifikacijskog okvira udružuju jedine dvije visokoškolske ustanove koje imaju akreditirane studijske programe u području multimedije u Hrvatskoj.

Cilj je projekta urediti sustav kvalifikacija u području multimedije, oslanjajući se direktno na osnovna načela zakonskih i drugih propisa te strateških dokumenata Republike Hrvatske. Projektni prijedlog je, također, usklađen sa strateškim dokumentima Europske komisije za komunikacijske mreže, obrazovanje i kulturu, zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost te poduzetništvo i industriju (Digitalna agenda za Europu) i ciljevima koalicije Grand Coalition for Digital Jobs, koja, predvođena Europskom komisijom, povezuje više desetaka europskih kompanija, civilnih udruga, obrazovnih institucija i drugih organizacija.

Područje multimedije predstavlja brzorastući sektor sa stalnom potražnjom za novim ljudskim resursima. Europski kreativni sektori čine oko 4,5% europskog BDP-a i zapošljavaju oko 8,5 milijuna ljudi. U njima se zaposlenost u razdoblju od 2000. do 2007. prosječno godišnje povećavala 3,5%, u odnosu na cjelokupno EU gospodarstvo u kojem je zaposlenost rasla 1%. Rastuća potražnja najbolje se može potvrditi podacima na temelju istraživanja eSkills for Jobs 2014, koje je inicirala Europska komisija, gdje najnovije analitičke procjene sugeriraju nedostatak od čak 900 000 ICT stručnjaka u EU do kraja 2020. godine, a tržišne potrebe za multimedijskim zanimanjima pokazuju i analize potreba za ljudskim resursima u Hrvatskoj.

Predviđeno trajanje projekta jest 15 mjeseci, a rezultat projekta bit će definiranje i usklađivanje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije i s njima povezanih programa s potrebama i trendovima ove brzorastuće industrije, kao i usklađivanje i izravno povezivanje s Europskim kvalifikacijskim okvirom (European Qualifications Framework, EQF), čime se otvaraju nove mogućnosti za studente u smislu mobilnosti te domaćeg, kao i međunarodnog priznavanja njihovih kvalifikacija.

FOTO: SVEUČILIŠTE SJEVER