LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prevencija srčane smrti

Postavljen automatski vanjski defibrilator na Gornjem gradu

– Postavljanje AVD uređaja u predvorje Gradske skupštine je odlična vijest za sve naše sugrađane. Naime, ovaj uređaj podiže razinu sigurnosti svih građana koji se nalaze na Gornjem gradu, s činjenicom da su naši djelatnici prošli edukaciju. – ističe dr. sc. Andrija Mikulić.

– Postavljanje AVD uređaja u predvorje Gradske skupštine je odlična vijest za sve naše sugrađane. Naime, ovaj uređaj podiže razinu sigurnosti svih građana koji se nalaze na Gornjem gradu, s činjenicom da su naši djelatnici prošli edukaciju. – ističe dr. sc. Andrija Mikulić.

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije Oživi me postavila je defibrilatore (AVD uređaje) u Gradskoj skupštini na Gornjem gradu te u Gradskoj upravi. Projekt prevencije iznenadne srčane smrti njihovom primjenom u glavnom gradu traje već niz godina s ciljem osiguravanja što većeg broja uređaja na različitim lokacijama u gradu.

Gornji grad je srce Zagreba i jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija, a samim time i dio grada u kojem se okuplja veliki broj ljudi. Upravo iz navedenog razloga, jedna je od lokacija na kojoj je postavljen defibrilator, koji može spasiti život. U sklopu akcije educirano je 30 djelatnika Gradske uprave i Gradske skupštine te dvoje djelatnika gimnazije Tituš Brezovački u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba koji su edukacijom stekli potrebna znanja i vještine o osnovnim postupcima oživljavanja kao i za korištenje AVD-a. Defibrilatori su umreženi preko komunikacijskog ormarića sa zagrebačkom Hitnom pomoći koja otvaranjem ormarića dobiva informaciju gdje se slučaj iznenadne srčane smrti dogodio, a sve s ciljem što brže reakcije.

– Misija organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i moglo spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba. – istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med. koordinatorica akcije Oživi me i članica upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić dodao je:

– Postavljanje AVD uređaja u predvorje Gradske skupštine je odlična vijest za sve naše sugrađane. Naime, ovaj uređaj podiže razinu sigurnosti svih građana koji se nalaze na Gornjem gradu, s činjenicom da su naši djelatnici prošli edukaciju. Iako se nadam kako neće biti potrebe za upotrebom defibrilatora, važno je da građani znaju gdje se on nalazi i kome se trebaju obratiti u slučaju potrebe za istim. –

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Javnozdravstvena kampanja Oživi me, u sklopu koje je educirano preko 3.000 osoba o kardiopulmonalnom oživljavanju, odvija se od 2014. godine

FOTO: ŠARENI ARTIKL