LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Bez politike, žutila i crne kronike”

Portal studentice, naše bivše volonterke proslavio godinu dana postojanja

– U godinu dana portal je podržao više od 1000 kulturnih događaja i manifestacija, bilo da se radi o online-izvedbi neke predstave, operi ili novom naslovu u knjižari. – ističe Barbara Grgić.

– U godinu dana portal je podržao više od 1000 kulturnih događaja i manifestacija, bilo da se radi o online-izvedbi neke predstave, operi ili novom naslovu u knjižari. – ističe Barbara Grgić.

Netom nakon prošlogodišnjeg razornog potresa u Zagrebu nastao je portal Beli Zagreb Grad. Njegova osnivačica, ujedno glavna urednica, ali i bivša volonterka portala Studentski.hr opisuje ga kako mjesto na kojem politika nije dozvoljena, na kojem su kič i žutilo apsolutne nepoznanice, a crna kronika nema svoju rubriku. Navodi da se radi o oazi pozitivnih vijesti iz svijeta kulture i umjetnosti. 

– Beli Zagreb Grad zapravo postoji od 2015. godine, kao Instagram projekt na kojem sam donosila zanimljive činjenice iz bogate zagrebačke kulturno-umjetničke povijesti. S vremenom sam zaplovila vodama digitalnog marketinga i odlučila da ću, jednoga dana kada budem potpuno spremna, započeti nešto svoje. No, taj se trenutak dogodio u danu kada sam bila potpuno ošamućena, preplavljena emocijama i sa željom da na neki način pomognem našim kulturnjacima i umjetnicima. – pojašnjava Barbara Grgić, inače još uvijek studentica – nekoliko je ispita dijeli od titule magistre hrvatskog i latinskog jezika. 

Potencijal portala, prema njezinim riječima, prepoznali su kako brojni volonteri, tako i Grad Zagreb. 

– Nakon samo tri mjeseca postojanja, portalu se pridružilo 20 volontera, od kojih su neki živjeli u Makedoniji, Norveškoj, Njemačkoj i Austriji. Nedugo zatim osvojili smo i 3. nagradu za najbolje zagrebačke online-projekte osmišljene i realizirane u jeku pandemije COVID-19. Već 365 dana trudimo se na bilo koji način pomoći našim umjetnicima koji su u velikom broju ostali bez gotovo svih svojih primanja. Ljudi zaboravljaju da su neki od njih živjeli isključivo od koncerata, kazališnih predstava, izložbi i promocija knjiga. Njihov glas se jednostavno mora čuti. – navodi osnivačica. 

Tvrdi i da je Beli Zagreb Grad portal koji iskače iz okvira.

– U godinu dana, portal je podržao više od 1000 kulturnih događaja i manifestacija, bilo da se radi o online-izvedbi neke predstave, operi ili novom naslovu u knjižari. Jezgra su samog portala zanimljivi razgovori s umjetnicima kakvi se rijetko vide u hrvatskim medijima. Posvećenost sugovorniku, temeljito istraživanje i kvaliteta sadržaja čine Beli Zagreb Grad projektom koji iskače iz svakog okvira. Ultimativni cilj jest postati vodeći zagrebački medij na području kulture i umjetnosti. – dodaje.

FOTO: MARIN PAVELIĆ