LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagrada za kreiranje društva znanja

Ponovno se stipendiraju mlade znanstvenice s 5000 €

Do 29. studenog zaprimaju se prijave mladih znanstvenica za stipendije koje predstavljaju svojevrsnu nagradu za njihova postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja. Ujedno, služe i kako bi ih se dodatno motiviralo u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri. 

Do 29. studenog zaprimaju se prijave mladih znanstvenica za stipendije koje predstavljaju svojevrsnu nagradu za njihova postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja. Ujedno, služe i kako bi ih se dodatno motiviralo u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri. 

L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture raspisali su četrnaestu godinu zaredom natječaj za Nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti. Pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5000 € (u kunskoj protuvrijednosti) i ove će se godine nagraditi četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. 

Stipendije predstavljaju svojevrsnu nagradu za njihova postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja. Ujedno, služe i kako bi ih se dodatno motiviralo u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri. 

Prema pravilniku natječaja kandidatkinje za ovu nacionalnu stipendiju svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj godini izrade doktorske disertacije. Također, ne mogu biti starije od 35 godina na dan zatvaranja raspisanog natječaja te se ne mogu prijaviti dvije godine zaredom, a moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj i imati preporuku mentora.

O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo, sastavljeno od hrvatskih intelektualaca na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, posebnim savjetnikom predsjednika Vlade RH za društvena pitanja i predsjednikom Izbornog povjerenstva Za žene u znanosti. Članovi su i akademici Vida Demarin, Krešimir Nemec i Vladimir Paar te prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer i prof. dr. sc. Đurđica Ugarković.

Hrvatske znanstvenice svojim istraživanjima i postignućima doprinose znanstvenim spoznajama u zemlji i svijetu, a ovim programom stipendiranja osvještava se javnost o značaju njihova rada i veličini njihova doprinosa. Zbog toga je Nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti puno više od tek financijske stipendije – predstavlja svojevrsnu afirmaciju hrvatske znanosti i hrvatskih znanstvenica, mijenjajući tako predodžbu o ulozi i doprinosu žena u znanosti te u društvu u cijelosti.

Krajnji je rok za predaju natječajne dokumentacije 29. studenog 2019. Svi detalji natječaja dostupni su na službenim stranicama Ministarstva kulture.

FOTO: MILLENIUM PROMOCIJA