LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nezadovoljni uvjetima

Pomoćnici u nastavi najavili prosvjed: „Studentski rad cijeni se više od našeg”

U udruzi su nezadovoljni generalnim uvjetima te kažu da oni loše utječu i na djecu s poteškoćama.

U udruzi su nezadovoljni generalnim uvjetima te kažu da oni loše utječu i na djecu s poteškoćama.

Pun-Hr, udruga pomoćnika u nastavi, na svojoj Facebook stranici objavila je poziv za prosvjed. Uz njega je video na kojem ruka prosipa kovanice po crvenom stolcu, kao simbol malih plaća koje dobivaju.

Kako navode iz Udruge, plaće im još i kasne ― iako im prema ugovoru u radu plaća treba sjesti 15. u mjesecu, plaću za ožujak još nisu dobili.

Dodaju kako se njihov rad cijeni manje od studentskog, jer je studentska plaća kroz zadnjih nekoliko godina bitno narasla: naime, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova studentski rad uređen je tako da se minimalna plaća računa po aktualnom hrvatskom minimalcu podijeljenom sa 160. Time je minimalna studentska satnica za tri godine narasla za gotovo 6 kuna.

Iz Udruge kažu da se to s plaćama pomoćnika u nastavi nije dogodilo. Zbog toga su ogorčeni na institucije:

― Jasno je da niti Hrvatski Sabor, kao i niti jedno nadležno ministarstvo, prije svega Ministarstvo znanosti i obrazovanja ili Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ne samo da ne podržavaju vas, cijenjene kolege nego ne podupiru i nemaju sluha ni za djecu s teškoćama, a ni za roditelje te djece. Nikakvi pravilnici, zakoni, konvencije u našoj državi ne vrijede, jer da je tako Republika Hrvatska bi dosad imala centre koji bi pomogli u ranoj intervenciji i pravodobnoj podršci djetetu s teškoćom u razvoju. ― navode na svojoj stranici.


Za kraj, pozvali su pomoćnike u nastavi, prosvjetno osoblje, roditelje, udruge i sve koji se žele priključiti na prosvjed čiji će datum i mjesto još biti dogovoreni.
 
FOTO: UNSPLASH